Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată, în fiecare an, pe 27 ianuarie, dată la care, în 1945, lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de către armata sovietică.

 

Președintele Comunității Evreilor din Reșița, Ivan Schnabel, s-a aflat în mijlocul elevilor de la două unități de învățământ din Caraș-Severin – Școala Gimnazială Nr. 8 din Reșița și Școala Gimnazială din Băuțar – pentru a le vorbi despre erorile și ororile trecutului, astfel încât acestea să nu mai fie niciodată posibile. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Remember Holocaust”, a fost organizat și găzduit de Muzeul Banatului Montan pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

​”În cadrul acestei activități cultural-educative au fost vizionate materiale video referitoare la fenomenul Holocaustului și au avut loc discuții pe aceeași temă. ​Holocaustul se referă la uciderea sistematică a șase milioane de evrei de către regimul nazist și aliații săi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe lângă evrei, alte grupuri au fost persecutate fiind considerate inferioare potrivit ideologiei naziste – romi, persoane cu dizabilități, prizonieri de război sovietici și homosexuali. Alții, precum Martorii lui Iehova, socialiștii și comuniștii, au fost vizați pentru convingerile lor religioase sau politice. Holocaustul a constat în acțiuni progresive care au dus la exterminarea a milioane de oameni prin: eliminarea drepturilor, segregare etnică, lagăre de concentrare și exterminare”, explică directorul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.

sursa: resita.ro

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentEpidemiolog român, avertisment despre noua tulpină Kraken: Infectează în funcție de „ofertă” – Câți români mor încă de COVID-19
Articolul următorTeatrul – cinema de vară din Reșița va fi readus în stare de funcționare