Epidemiologii români avertizează că vârful valului de coronavirus provocat de noua variantă de Omicron – Kraken nu este de neglijat în lunile ce vin, mai ales că în ultima perioadă, în țara noastră se moare în continuare de COVID-19. În ultimele luni, au murit între 20 și 50 de oameni în fiecare săptămână.

Virusul SARS-CoV-2 „infectează în funcţie de <<oferta>> făcută. Pentru a menţine un număr cât mai mic de cazuri, este important să respectăm în continuare măsurile de protecţie și să ne vaccinăm împotriva COVID-19”, explică epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății de Epidemiologie din România.

Acesta a avertizat că și în 2023 „este aproape sigur că evoluţia SARS-CoV-2 va continua. Cel puţin dacă nu se întâmplă vreo modificare în comportamentul virusului de până acum”, iar în țara noastră un maxim al valului provocat de noua subvariantă a Omicron, Kraken, se va face simțit în următoarele două luni.

Medicul a vorbit și despre  pericolul pe care-l poate genera varianta Kraken pentru români, în următoarea perioadă.

Pericolul Kraken în România

Dr. Emilian Popovici spune că „deocamdată, Kraken nu și-a manifestat niște caracteristici de atenţionare decât pe partea de transmisibilitate – pentru că este foarte transmisibilă. Varianta XBB.1.5 se remarcă prin faptul că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă și o parte din imunitatea post-vaccinală, deci la acei oameni care au trecut anterior prin infecţie sau care au fost vaccinaţi anti-COVID”, într-un interviu pentru Viaţa Medicală.

În România, conform aprecierilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, subvarianta Kraken ar urma să devină dominantă în următoarele două luni, a adăugat vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).

„În acest context, este bine să ţinem cont de anumiţi factori.

Virusul infectează după «oferta» care i se face. În momentul în care «oferta» este mai mică – prin măsurile luate, prin populaţie vaccinată –, numărul infecţiilor este mai mic”, a avertizat epidemiologul E. Popovici.

Articolul precedentCICLON POLAR peste România. Alertă meteo: cod PORTOCALIU de NINSORI VISCOLITE. Situația în vestul țării
Articolul următorZiua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată printr-o lecție deschisă