Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Caraș-Severin a derulat, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de activități menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat, cu prilejul Zilei Naționale Fără Tutun.

 

Întrucât toate studiile arată că majoritatea celor care fumează au început înainte de a împlini 20 de ani, specialiștii CPECA au ales să deruleze activitățile preventive în rândul liceenilor. „Prin derularea unor astfel de acțiuni preventive, ne propunem să contribuim, în mod semnificativ, la informarea, educarea şi sensibilizarea populaţiei școlare cu privire la aspectele medicale, psihologice, sociale și juridice ale consumului de tutun. La aceste activități, au participat elevi din Reșița, de la Colegiul Național Traian Lalescu și de la Colegiul Economic al Banatului Montan”, informează CPECA Caraș-Severin.

 

La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog, după alcool, tutunul înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României. „Pentru a proba necesitatea unei intervenţii, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog”, precizează reprezentanții CPECA. Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Diferenţierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce priveşte comportamentul faţă de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalenţa consumului în rândul populaţiei masculine, faţă de 49,4% în rândul celei feminine.

 

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentMetoda Burlanul lovește din nou. Atenție la escroci, o femeie de 72 de ani din Reșița a fost terorizată de așa zișii meșteri
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET