Centrele de radioterapie destinate pacienţilor oncologici nu sunt suficiente în România, susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că sunt judeţe care nu dispun de astfel de centre, printre care și Caraș-Severinul.

Banca Mondială va finanţa zece aparate de radioterapie, însă vor fi instalate peste doi ani.

“Banca Mondială finanţează centre pentru radio terapie în România, însă din păcate nu sunt suficiente. (…) Din calculele noastre, este nevoie în fiecare judeţ de aparate de radioterapie, ceea ce nu se întâmplă. Sunt judeţe care nu au, sunt regiuni întregi care nu au aparate performante. Banca Mondială va mai finanţa încă zece aparate, comisia a stabilit locul unde vor fi instalate, dar va dura. Cele zece poate în doi ani vor fi instalate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai adăugat că peste 300 de milioane de euro au fost cheltuiţi pentru tratamentul pacienţilor în străinătate, precizând că va căuta soluţii pentru ca bolnavii să fie trataţi în România.

“Există anumite tipuri de tratamente, terapia cu izotrop, de exemplu, care se face aici şi nu se face în spitalele publice, la acest nivel de performanţă. Pentru aceste considerente, această terapie va fi finanţată. Vom găsi şi soluţii de a finanţa şi tratamentele, adică tratamentul total al bolnavului de cancer, în România, indiferent dacă spitalul e public sau privat. Pacienţii bolnavi de cancer şi care necesită intervenţii urgente, inclusiv chirurgicale, pot să meargă în străinătate la tratament pe baza formularului 112”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

Pintea a mai adăugat că legislaţia, în acest moment, nu permite unui pacient să meargă în aceleaşi condiţii ca în străinătate într-un spital privat din România.

Articolul precedentPrimăria Reșița angajează persoane pentru Grupul de Acțiune Locală
Articolul următorA venit ”Toamna la gugulani”