Luni, 25 noiembrie 2019, la Cimitirul Ortodox “Sf. Gheorghe” a avut loc slujba de pomenire în memoria profesorului Alexandru Bărcăcilă, ctitorul Muzeului Regiunii Porților de Fier. 

La Pavilionul Multifuncțional din cadrul muzeului s-a desfășurat acțiunea cultural-educativă “Muzeul – moștenirea care ne unește”, activitate dedicată personalității profesorului Alexandru Bărcăcilă și rolului muzeului în viața comunității, la care au participat elevi ai Liceului de Arte I.Șt. Paulian din Drobeta Turnu Severin.

“Astăzi am adus un omagiu fondatorului Muzeului Regiunii Porților de Fier, având, vis a vis de acesta, nu numai noi, angajații muzeului, dar noi, cu toții, o datorie creștinească și morală, pentru că prin viața aceasta nu a trecut așa, oricum, ci a pus bazele acestei instituții muzeale prestigioase. Citind despre Alexandru Bărcăcilă se poate observa că a iubit mult Severinul, a fost pasionat de istorie, de arheologie și din pasiune a făcut realitate, o realitate pe care o avem astăzi și care va dăinui peste ani. În memoria profesorului Alexandru Bărcăcilă, salariații muzeului i-au adus acest omagiu și mulțumiri în eternitate pentru că a ctitorit o așa de mare instituție de cultură”, a declarat Doinița Chircu, managerul muzeului severinean. 

Elevii prezenți la acțiune au putut vizita expozițiile temporare din cadrul Pavilionului Multifuncțional, precum și Sala Machetei Podului lui Traian.

Alexandru Bărcăcilă, (31 martie 1876, Bughea de Sus, Muscel – 6 februarie 1970, Bucureşti), a fost profesor de limbi clasice şi fondatorul Muzeului Regiunii „Porţile de Fier” la Drobeta Turnu Severin. Marele profesor şi arheolog a făcut parte din Loja Masonică “Lumina”, care s-a înfiinţat la Turnu Severin în jurul anului 1900. Câţiva ani mai târziu se numără printre cei care au înfiinţat Societatea Culturală „Casa Luminii”.

 

Articolul precedentVictorie zdrobitoare pentru Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă în Timiș
Articolul următorANI consideră că primarul Torma s-a aflat în conflict de interese administrativ