Victor Naidan, arhitectul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin și Omer Radovancovici, fostul primar al comunei Pojejena sunt suspecți într-un dosar al DNA privind fraude cu fonduri europene.

Acuzația care i se aduce lui Naidan este ”suspect de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente și declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene din bugetul general al Uniunii Europene” și vizează modul în care s-a făcut recepția catamaranului în cadrul proiectului transfrontalier ”Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena – zona eligibilă Vojevodina”.

În anul 2016 o echipă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a descins la Pojejena și la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin pentru a verifica modul de implementare al proiectului.

La acea vreme biroul de presă al OLAF transmitea următoarele: ”In reply to your enquiry, OLAF can confirm that it is investigating alleged irregularities linked to a project coordinated by the County Council of Caras-Severin related to the construction of a harbour in the Pojejena village and the purchase of a boat (catamaran). However, as the investigation is on-going, OLAF cannot issue any further comment. This is in order to protect the confidentiality of on-going and possible ensuing investigations, subsequent judicial proceedings, personal data and procedural rights.

The fact that OLAF is examining the matter does not mean that the persons/entities involved have committed an irregularity/fraud. OLAF fully respects the presumption of innocence and the rights of defence of the persons/entities concerned by an investigation.

The above is attributable to the „OLAF Press Office”.

În traducere OLAF confirma că investighează nereguli într-un proiect coordonat de către Consiliul Județean Caraș-Severin privind construcția unui port la Pojejena și a cumpărării unei ambarcațiuni (catamaran). După care explică faptul că nu poate da mai multe informații până la finalizarea anchetei pentru protecția datelor cu caracter personal și asigurarea prezumției de nevinovăție.

Tot calitatea de suspect ar avea-o SC TAB Construct Confort SRL, societate în insolvență, cea care a câștigat licitația pentru construcția portului și achiziția ambarcațiunii dar și Liviu Taban, actualul administrator special al societății intrate în insolvență.

Cât îl privește pe Omer Radovancovici, acesta a pierdut calitatea de primar după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de contrabandă și constituire de grup infracțional organizat, instrumentat de DIICOT, la Pojejena organizându-se alegeri anticipate, câștigate de către Mira Radovancovici, soția sa.

Aceasta a confirmat calitatea de suspect a soțului său în dosar dar spune că fostul primar nu dorește să comunice cu presa.

Cât îl privește pe Victor Naidan, aceste spune că este nevinovat și explică faptul că nu a făcut nici un fals sau omisiune în actele din proiect. ”Concret, mie îmi reproșează faptul că în condițiile în care trebuia – am încheiat contractul pe data de 7 iulie 2012 pentru furnizarea navei și SC TAB Construct mă anunță că nava nu poate fi adusă în portul Pojejena, care încă nu era omologat, dar nu ăsta era motivul, ci pentru că nu avea permisie de circulație – au depus documentele de înmatriculare la Autoritatea Navală Română, iar înmatricularea era condiționată de prezența procesului verbal de recepție, și ca atare în data de 20 iunie noi semnăm un proces verbal de recepție, semnat de 7 oameni – deci nu ca la nuntă, așa! – bazându-ne pe depunerea documentelor la Autoritatea Navală Română, deci nu poți depune la Autoritatea Navală Română documente dacă nu le ai, dacă nava nu există.

Nava, știam în momentul respectiv, de foarte puțin timp, că e în șantierul de la Smederevo, noi inițial am intuit că ar fi la Kladovo în șantier, după adresa constructorului, deci constructorul navei e înmatriculat în Kladovo. Ni se spune că e la Smederevo și admitem recepția, urmând ca ea să ne fie adusă, să ne fie furnizate documentele de înmatriculare și instruirea personalului.

Depunem documentele la BRCT, BRCT-ul face verificarea de prim nivel. Verificarea de prim nivel constată că nava nu e în România, ceea ce era evident, menționam și noi lucrul ăsta, constată că nava nu e în România și ne dă termen, să o aducem până la vizita finală care are ca scop validarea cheltuielilor. Vizita finală care are ca scop validarea cheltuielilor se face în 31 august, în 31 august nava este în portul Pojejena, documentele de înmatriculare încă nu există dar nava fizic există acolo.

Ca atare, ni se validează cheltuielile, și ulterior ni se rambursează. Asta e starea de fapt. Mie mi se impută că documentul de recepție ar fi indus tuturor celor care dau fonduri europene senzația că nava este în portul Pojejena, nu, deci raportul spune limpede…sincer nu înțeleg logica documentului inexact sau incomplet. Fals nu poate fi pentru că este un document asumat” spune Naidan cu privire la acuzațiile DNA.

Cât privește DNA, deși am cerut oficial informații despre această situație, până la această oră nu am primit un răspuns la solicitarea noastră, instituția fiind în termenul legal de răspus, fapt pentru care vom reveni cu poziția DNA de îndată ce ne va fi comunicată.

Articolul precedentSONDAJ Partidul Realitatea. Românii vor un preşedinte nou. Încrederea în politicieni se prăbuşeşte
Articolul următorScandalul ”valiza”. Comisia UE cere României să nu abuzeze de GDPR pentru a bloca presa