Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin începe controalele la angajatorii din județ cu privire la modul în care sunt aplicate măsurile pentru protecția persoanelor încadrate în muncă în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute.

 

Potrivit legislației în vigoare – Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 –, în perioadele în care se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, cu disconfort termic accentuat, angajatorii au obligația să respecte o serie de măsuri pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, avertizează ITM Caraș-Severin, conform resita.ro

 

Astfel, în cazul activităților desfășurate în aer liber, sunt obligatorii: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu climat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecție. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua, după caz, următoarele măsuri: reducerea programului de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale”, a declarat inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extrem de scăzute, angajatorii trebuie să asigure: efectuarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, pentru depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute; primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

 

Nerealizarea acestor măsuri se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei”, atenționează inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, precizând că, în aceste zile, inspectorii de muncă vor fi pe teren pentru a verifica modul în care angajatorii pun în aplicare prevederile legale.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentSoluții Inovative pentru Orașe Verzi în marile orașe din vestul țării
Articolul următorLumini ciudate pe cerul Turciei în noaptea dinaintea cutremurelor. Adepții teoriei conspirației jubilează!