Satrapii pădurilor din Semenic, senatorul Mihai Goțiu arată cu degetul spre Mihai Bona și colegii lui, cu actele pe masă! Acte oficiale emise chiar de către Romsilva sau minister.

Mihai Bona este șeful Ocolului Silvic Vălig, cel care administrează, alături de Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, pădurile din Semenic și de la poalele muntelui și a fost controlat de două ori în ultimii ani, odată de către Garda Forestieră în urma unei sesizări a senatorului Mihai Goțiu care acuza autoincendieri și, un control ceva mai amplu, la care au luat parte comisari ai Gărzii Forestiere din 7 județe dar și polițiști ai IGPR, veniți direct de la București. Dacă primul control a fost apă de ploiaie, în urma celui de al doilea s-au deschis ceva dosare penale, inclusiv pentru un depozit ilegal de lemn care era chiar al Ocolului Silvic Văliug.

În urmă cu un an de zile senatorul Mihai Goțiu a făcut o interpelare cu privire la situația tăierilor din Semenic, răspunsul venind abia zilele acestea, la un an de la solicitarea lui!

”Ministerul Apelor și Pădurilor a recunoscut, oficial, că distrugerile și haosul din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului revine Romsilva. Soluția? A trimis raportul Corpului de control la… Romsilva!” ne-a declarat Goțiu.

Răspunsuri oficiale

”Ieri, am primit răspunsul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) cu concluziile anchetei Corpului de control, pe care am solicitat-o în acest an, cu privirile la distrugerile, în serie, din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Ce se spune, pe scurt, în răspuns :

1. Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, asigurată de Romsilva, nu a finalizat Planul de Management și a fost obligată să restituie suma de 262.777 lei, pe care o accesase în acest scop prin A.M. P.O.S. Mediu; cică Romsilva ar fi depus, anul trecut, plângeri împotriva unor angajați ai Administrației, în acest sens;

2. La data controlului, Planul de management nu a fost aprobat potrivit legii; cică pentru întârzierea nejustificată ar fi fost schimbate mai multe persoane care au ocupat funcția de director în Administrația Parcului;

3. Se confirmă tăierile ilegale de păduri, pe care le-am semnalat, în mai multe zone ale Parcului. Sunt informat că s-a întocmit un proces verbal de constatare a unor infracțiuni silvice, transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, și s-au aplicat 11 sancțiuni contravenționale pentru 5 operatori economici.

4. Constatările anchetei Corpului de control au fost trimise la Romsilva ”în vederea luării măsurilor legale care se impun și sancționarea persoanelor responsabile pentru deficiențele constatate” mai explică Mihai Goțiu justificând demersul său.

Concluziile unui senator

Cu toate acestea, deși i s-a răspuns (bine, după un an de zile!) senatorul consideră răspunsul aberant și sfidător și identifică mai mute situații nelegale, situații care confirmă că Mihai Bona și șeful administrației Parcului nu fac lucrurile de capul lor ci au susținere în sistem:

1. Romsilva încearcă să mute responsabilitatea nefinalizării Planului de management către ”niște angajați”. Ce nu spune Romsilva e că aceste plângeri au fost soluționate de Justiție. Definitiv. Anagajații au câștigat.

2. Acei ”mai mulți” directori schimbați sunt cel mult unul. Restul și-au dat demisia sau au refuzat să-și prelungească activitatea în Administrația Parcului, pentru a nu mai fi părtași la abuzuri. Iar ”marele director” al Administrației Parcului, acel director care a primit ”insuficient” la evaluare, care a căzut două concursuri de numire în care a candidat singur pe post, înainte de a ocupa funcția, d-l Ifca Nicolae, principalul responsabil pentru dezastrul din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, e, în continuare, în funcție.

3. Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului n-a făcut nimic pentru a stopa fenomenul infracțional din parc. Autoritățile au fost sesizate doar în urma documentărilor pe care le-am făcut eu în zonă și de către activiști de mediu.

4. MAP a transmis raportul ”în vederea măsurilor legale care se impun și sancționarea persoanelor responsabile” exact celor care sunt vinovați (conform propriului raport) de distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului! Asta e pur și simplu sfidare și lipsă de responsabilitate!

”În cazul Semenic e nevoie, pur și simplu, de constatarea încetării contractului cu Romsilva, care e pusă în întârziere pentru nerealizarea Planului de management de aproape un an și jumătate! Asta după toate amânările și păsurile pe care le-a primit până acum. O persoană care, pur și simplu, să spună ”STOP” termitei Romsilva și practicilor acesteia.

Le mulțumesc tuturor celor care au semnat până acum petiția pentru Salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Dacă nu ați semnat-o încă, o puteți face aici: https://facem.declic.ro/camp…/salvam-parcul-national-semenic . Și vă rog să o dați mai departe. Vă garantez că, împreună, vom câștiga și lupta asta!” mai spune Mihai Goțiu.

Articolul precedentCea mai frumoasă gară din România intră în reabilitare FOTO-VIDEO
Articolul următorFelix Borcean crede că se duce o campanie de denigrare a Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș