Deși se confruntă cu serioase probleme de finanțare, Universitea ”Eftimie Murgu” din Reșița se încăpățânează să rămână de sine stătătoare.

Asta deși Universitatea Politehnică din Timișoara s-a oferit deja să preia, prin fuziune, universitatea reșițeană. Doar că actuala conducere nu prea crede în acest demers și spune că, pentru Reșița, cel mai bine îi este să stea pe picioarele sale.

Deși corpul profesoral este împărțit, iar conducerea în mod evident nu prea agrează ideea de fuzine (se pierd posturi), discuția pe această temă nu ar trebui închisă și ar trebui identificate avantajele și dezavantajele unei fuziuni cu o universitate renumită, cum este Politehnica timișoreană.

Printre avantajele fuziunii ar fi un plus de expertiză dar și un buget solid, pe care cu siguranță Politehnica le are, lucru care ar putea duce și la finalizarea veșnicului proiect al universității reșițene: campusul universitar.

Pentru studenți și școala doctorală dar și pentru activitatea de cercetare fuziunea cu UPT ar aduce și importante relații externe (cum ar fi cu Universitatea din Munchen) dar și importante granturi de studii și cercetare. S-ar adăuga și o infrastructură educațională performantă, cu laboratoare moderne și bine echipate, în pas cu noile tehnologii, toate aceste argumente susținute și de gradul ridicat de inserție al absolvenților pe piața muncii.

Ar fi, însă și dezavantaje. Și aici avem în vedere menținerea mediocrității educaționale dar și profesionale (instructiv-educative) iar situația reîncadrării profesoarei Minda, dispusă de instanță, este doar un exemplu. De asemenea s-ar putea menține diverse activități gri, ilicite, cum ar fi traficul de lucrări și diverse cointeresări materiale pentru ca studenții să promoveze mai ușor, lucruri despre care s-a tot scris.

Dar cel mai mare dezavantaj ar fi pierderea încrederii publicului larg în activitatea didactică, care ar duce la o reducere drastică a numărului de studenți. O primă amenințare ar fi fost ca Politehnica din Timișoara să deschidă o secție sau, măcar, un centru de examinare în Reșița, așa cum rectorul Viorel Ștefan declara.

Amenințare care pentru acest an școlar (2018-2019) a trecut, deși numărul de studenți nu este deloc satisfăcător nici după mai multe serii de examene de admitere. Dar, discuția nu ar trebui abandonată, căci dezbaterea naște mereu progres și, atâta vreme cât se dorește calitate în educație trebuie avute în vedere toate avantaje și dezavantajele unei fuziuni.

Articolul precedentGugulan pălit cu o scândură în Complexul Studențesc din Timișoara
Articolul următorCod portocaliu de vreme rea în Caraș-Severin