După ce anul trecut în lunile de vară Direcția de Pașapoarte Caraș-Severin cozile erau de sute de persoane zilnic anul acesta Instituția Prefectului încearcă să prevină repetarea experienției și a decis mărirea programului la eliberarea pașapoartelor în luna august.

Șeful Direcției Generale de Pașapoarte, comisarul Mirel Toancă, a declarat că Ministerul Afacerilor Interne a decis prelungirea programului de lucru la ghișele de eliberare a pașapoartelor, de luni, pentru eficientizarea acitivității de eliberarea a acestor documente.

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a eficientiza activitatea de eliberare a pașapoartelor s-a decis prelungirea programului de lucru cu două ore, acesta fiind acum de la ora 8.30 la 18.30, de luni până vineri.

Măsura este valabilă până la 31 august 2018, pentru 30 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Vaslui.

Pentru municipiul București și județul Ilfov, timpul de lucru a fost prelungit pentru primele 3 zile ale săptămânii, programul fiind de la ora 8.30 la 18.30”, a declarat șeful Direcției Generale de Pașapoarte, Mirel Toancă.

Potrivit acestuia, ca urmare a suplimentării, de săptămâna viitoare, la nivel național vor funcționa 209 ghișee de primiri cereri și eliberări documente de călătorie.

Șeful de la Pașapoarte a reamintit faptul că din această lună au intrat în vigoare mai multe modificări legislative privind eliberarea sau valabilitatea pașapoartelor, cea mai importantă schimbare fiind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani și modificarea condițiilor în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar.

„Acest tip de pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic”, a declarat Toancă.

Reprezentantul MAI a subliniat faptul că modificările legislative au fost introduse pentru a reduce aglomerația de la ghișeele serviciilor de pașapoarte cauzată de numărul mare de cetățeni care an de an solicită pașaport temporar, fără a avea o urgență.

„Odată cu creșterea valabilității pașaportului simplu electronic la 10 ani, ne așteptăm să se mărească și numărul cererilor de eliberare pentru acest tip de document, în condițiile în care este cunoscut faptul că în lunile iulie și august se eliberează cele mai multe documente de călătorie, comparativ cu restul lunilor din an.

Față de perioada similară a anului trecut, numărul angajaților din sistemul de pașapoarte a crescut cu aproximativ 60 de persoane”, a mai declarat Toancă.

„De la începutul anului și până în prezent, aproximativ 41.000 de cetățeni au solicitat expedierea pașaportului prin poștă. În scopul reducerii timpilor de așteptare la ghișeu, a fost implementat sistemul de avertizare prin SMS cu privire la iminenta expirare a pașaportului, prin care cetățenii sunt atenționați, cu privire la acest aspect, cu una până la trei luni înainte”, a mai declarat șeful Direcției de Pașapoarte.

Potrivit acestuia, în perioada 20 – 27 iulie, la nivel național s-au primit 47.314 solicitări de eliberare pentru pașapoarte simple electronice și 12.055 pentru pașapoarte simple temporare.

În aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate 33.601 solicitări de eliberare pentru pașapoarte simple electronice și 15.970 pentru pașapoarte simple temporare, ceea ce reprezintă o creștere cu 40,81% a numărului de pașapoarte simple electronice, respectiv o scădere cu 24,51% a numărului de pașapoarte simple temporare.

De asemenea, în intervalul 01 ianuarie – 27 iulie a.c. au fost eliberate 796.173 pașapoarte simple electronice și 287.122 pașapoarte simple temporare, în timp ce, în perioada similară a anului trecut, au fost eliberate 615.155 pașapoarte simple electronice și 251.171 pașapoarte simple temporare, înregistrându-se astfel o creștere cu 29,43% a celor electronice și cu 14,31% a celor temporare.

Articolul precedentDe necrezut, cum poate arăta un drum județean GALERIE FOTO
Articolul următorCOD GALBEN de ploi în Caraș-Severin