Inginerul Eugeniu Iordăchescu, născut la Brăila, a decedat vineri, 4 ianuarie, la vârsta de 89 de ani. El este cel care a salvat prin translare 13 biserici ce urmau sa fie demolate din ordinul lui Nicolae Ceauşescu în anii ‘80, dintre care 12 în București și una la Reșița, scrie Realitateadebraila.net.

„Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălașa, biserica Mănăstirii Râmeţ„, precizează basilica.ro.

Soluția găsită de Iordăchescu a fost ridicarea respectivelor clădiri pe o dală groasă de beton armat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, și mutarea lor cu ajutorul unor șine ceva mai departe de bulevardele principale, unde urmau să fie construiți, în locurile rămase astfel libere, mastodonții din beton ce vor fi devenit mărci ale comunismului.

Astfel, putem recunoaște cu ușurință bisericile salvate de inginerul Raiului: sunt acelea care astăzi par ascunse, la câteva zeci de metri de bulevardele principale, de obicei în spatele unor blocuri uriașe.

Reuşita acestor demersuri l-a determinat să coordoneze şi mutarea altor clădiri. Printre acestea este Spitalul din Craiova, Banca Naţională din Miercurea Ciuc, mutată 142 m, Casa Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, dar şi un bloc de pe Bulevardul Republicii, două pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Şi în Alba Iulia a despărţit în două un bloc cu patru scări. Era exact în mijlocul bulevardului care duce în piaţa din faţa catedralei. Le-a depărtat la 45 de metri, o jumătate a „pus-o” într-o parte şi cealaltă dincolo.

În iulie 2016, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, instituţia românească din oraşul istoric italian, în parteneriat cu Muzeul Brăilei «Carol I» şi Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, beneficiind de susţinerea Consiliului Judeţean Brăila şi a Institutului Cultural Român, a organizat vernisajul expoziţiei foto-documentare <>.

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila în anul 1929 şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic, fiind autor a trei brevete de invenţie.

A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincţia „Crucea patriarhală pentru mireni”.

Articolul precedentSărbătorile de iarnă au ajuns la final cu Boboteaza și Sf. Ioan
Articolul următorIncendiu la Ramna FOTO