O alertă de poluare cu substanțe petroliere a fost trimisă către Garda de Mediu Mehedinți în după-amiaza acestei zile, iar de aici s-a creat în scurt timp o adevărată isterie. Substanțele petroliere, deversate cel mai probabil de pe un vas aflat în tranzit, pluteau la malul fluviului, lângă Insula Șimian, pe partea dinspre Serbia. Autoritățile de mediu au făcut fac cercetări, dar au precizat, ulterior, că nu este nimic grav.

În această după amiază, Garda de Mediu Mehedinți a fost sesizată de un cetățean care se afla pe Insula Șimian, că pe malul dinspre Serbia, apa este amestecată cu substanțe petroliere. Din filmul trimis autorităților de mediu se poate vedea o pată destul de consistentă pe Dunăre. De asemenea, din cee ace spune turistul la începutul filmulețului ai avea impresia că este o adevărată cartastrofă ecologică. La scurt timp, atât cei de la Garda de Mediu, cât și reprezentanți de la Apele Române au sosit la malul Dunării și, cu ajutorul unei șalupe de patrulare solicitate de la Poliția de Frontieră, au plecat la fața locului pentru a lua probe și a cerceta dimensiunea reală a poluării.

Dimensiunea poluării s-a dovedit a nu fi chiar atât de apocaliptică pe cât o prezenta turistul. Totuși, mai trebuie să luăm în calcul și faptul că de la descoperirea petelor de substanță petrolieră și până când autoritățile de mediu au ajuns la fața locului au trecut câteva ore bune. La scurt timp după ce turistul a trimis filmulețul, la malul Dunării, chiar în dreptul intrării în localitatea Șimian, dinspre Severin, au sosit comisarul-șef al Gărzii de Mediu Mehedinți, Cătălin Tutilescu, directorul Apele Române Mehedinți, Cristian Mură și conducerea de la Agenția de Protecție a Mediului Mehedinți. De asemenea, la scurt timp au fost aduse material special de absorbție a lichidului poluant, iar inspectorii de mediu au prelevat probe. A durat mai multe ore, însă, până când șalupa trimisă de Poliția de Frontieră a ajuns.

„Am fost sesizați că în dreptul comunei Șimian sunt urme de produse petroliere. La sosirea noastră acolo, produsele petroliere din apă se dispersaseră. Monitorizăm zona. Am crezut că o posibilă cauză generatoare vine de la un vas pe care l-am și oprit la kilometrul 906, dar în urma verificărilor făcute pe vas nu am descoperit nicio sursă de scurgeri de produse petroliere”, a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Mehedinți, Cătălin Tutilescu, la scurt timp după ce a făcut verificări la fața locului.

Articolul precedentDupă educație media Kreativ Research începe și cursurile de educație ecologică
Articolul următorCod portocaliu de vreme severă imediată în județul Caraș-Severin