La Reșița continuă seria evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României

Expoziția documentară „150 de ani de la fabricarea la Reșița a primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României, 1872-2022” a fost găzduită de Galeria Direcției de Cultură din Reșița și a scos la iveală, prin intermediul fotografiilor de epocă și al unor documente inedite evoluția acestei activități de-a lungul timpului.

În 1872 a fost produsă la Reșița prima locomotivă, denumită „Resicza”, cu ecartament de 948 mm, proiectată de John Haswell, directorul fabricii de locomotive „St. E. G.” din Viena, având numărul de circulație 2. Numărul 1 a fost atribuit locomotivei „Szecul”, fabricată la Viena.

 

Pe 14 septembrie 1926 ieșea pe porțile uzinei din Reșița locomotiva cu abur 50.243 „Regele Ferdinand”, prima locomotivă construită în România în perioada interbelică. Între anii 1926-1960 în România s-au construit 10 tipuri de locomotivă cu abur pentru cale normală și trei tipuri pentru cale îngustă, în total 1.207 exemplare: 797 la Uzinele Reșița și 410 la Uzinele Malaxa din București. În anul 1960 producția de locomotive cu abur s-a sistat, industria românească profilându-se pe producția de locomotive diesel și electrice.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentAmbasadorul Rusiei la București: „Informațiile care provin din Ucraina sunt 99% false”
Articolul următorHAOS pe Aeroportul Otopeni – VACANȚĂ LA COADĂ. Trimite imaginile neputinței și ia atitudine!