După cinci zile de pauză în care bolnavii de cancer de la Spitalul Municipal din Timișoara nu au beneficiat de radioterapie, acest tratament a fost reluat în prima zi a săptămânii.
Pentru bolnavii de cancer din Caraș-Severin nu există o secție de radioterapie, mulți dintre ei apelând la clinicile și spitalele din Timișoara, atât cele publice cât și cele private, cum ar fi Clinica OncoHelp. Recent premierul Viorica Dăncilă a vizitat Clinica Nera din Slatina Nera, clinică ce se speră a fi deschisă cel mai târziu la finele lunii martie din anul viitor. Abia atunci astfel de aparatură performantă va fi operabilă și pentru această zonă.
Aparatul din secția de radioterapie nu a avut nicio defecțiune, ci a fost oprit din motive birocratice. Aparatul trebuie să primească un aviz de funcționare din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, deoarece cel pe care îl avea până în prezent a expirat.
Spitalul a trimis documentele necesare avizării încă din luna mai, însă abia săptămâna trecută a primit înștiințare că unele dintre documente trebuiau revizuite sau completate, iar aparatul nu mai poate fi folosit până la primirea unei noi licențe.
Spitalul a făcut toate diligențele necesare și a primit avizul de care avea nevoie.
„Am reușit să primim autorizația. Am tratat deja pacienții din secția de radiogterapie și de mâine continuăm cu tratamentele și începem să anunțăm și bolnavii care vin pentru internare de zi… Am plătit o taxă de urgență, dacă nu plăteam, începeam abia din 25. Autorizația este pe un termen de 5 ani. CNCAN ne-a acuzat că nu am fi luat măsuri imediat, dar adresa este din 10 septembrie, în Timișoara a ajuns în 13 septembrie la oficiul poștal, iar la noi în instituție abia în 16 septembrie, când am și luat măsuri. Aici trebuie făcut ceva, pentru ca o adresa atât de importantă pentru pacienți trebuia trimisă în regim de urgență, iar ea a fost trimisă prin plic, ca o scrisoare oarecare… Cei de la CNCAN au mai cerut azi la prânz niște documente care nu erau notificate în adresa lor, pe care le-am trimis. Am așteptat să vedem documentul, iar când a ajuns, atunci au început terapia”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timișoara.
Secția de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal are 70 de paturi. În plus, pe lângă bolnavii internați, mai sunt tratați aici alți până la 30 de pacienți. În total, aproximativ 80-100 de oameni beneficiază de tratamentul cu radioterapie la Timișoara, scriu jurnaliștii Realității de Timiș.