Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a anunțat marți că în curând vor apărea și în România teste rapide care să depisteze virusul gripal care a dus la decesul a șase persoane, în China, informează www.realitatea.net

Cel mai probabil, aceste teste ar putea fi disponibile la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a mai spus Rafila.

„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-va că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară nostra și poate chiar la Institutul „Matei Balș”, teste care să poată depisteze acest tip de virus”, a explicat Alexandru Rafila.

Despre măsurile de limitare a răspândirii virusului, Rafial a spus că acestea sunt generale.

„Înseamnă, practic, identificarea pacienților și a contactelor acestor pacienți, supravegherea lor, tratarea într-o zona în care să facă puțin probabilă răspândirea infecției. (….) Sunt la aeroporturi, aeroporturile care au curse directe cu regiunea afectată din China, pe de o parte, care înseamnă, de fapt, identificarea pacienților febrili, care ar putea să vină din zona afectată și ar putea să aducă această afecțiune în țară în care ajung. În momentul de față nu avem decât patru cazuri și trei țări care au fost afectate. Mă refer la Coreea de Sud, Japonia și Thailanda”, a adăugat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila subliniază că, deocamdată, nu există cazuri semnalate în Europa sau în America de Nord.

„În America de Nord există trei aeroporturi care monitorizează călătorii care vin din regiune sau care au zboruri directe cu aceste regiune. Probabil că, în curând, și în satele din Uniunea Europeană vor începe monitorizarea celor care vin din aceste zone și cazul persoanelor suspecte, se vor lua măsuri de tratament și de izolare, încât infecția să nu se transporte mai departe”, spune Rafila.

Șase persoane au decedat din cauza unei forme severe de pneumonie cauzată de noul tip de coronavirus identificat în China, a anunțat marți presa de stat de la Beijing. 

Ultimul bilanț este de 218 cazuri în China, dintre care trei mortale.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă de săptămâna trecută că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

 

Articolul precedentÎncepând cu 1 ianuarie 2020 a crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming (UE/SEE) fără taxe suplimentare
Articolul următorPosibilă întrerupere a serviciului de emitere rovinietă și peaj