Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin derulează, începând din această lună, acţiuni tematice de control care îi vizează pe angajatorii şi lucrătorii din domeniul construcţiilor.

 

În județul Caraș-Severin, în domeniul construcțiilor s-a înregistrat în anul 2021 un număr de nouă accidentați, din care cinci accidentați cu incapacitate temporară de muncă, doi accidentați cu invaliditate și doi ca urmare a unor accidente considerate „în afara muncii”, arată reprezentanții ITM, deci care nu intră în categoria accidentelor de muncă. În anul 2022, cifrele sunt și mai îngrijorătoare – „raportat la anul 2022, avem în evidență 10 accidentați din care 8 cu incapacitate temporară de muncă și 2 decedați”, spune inspectorul șef al instituției, Iancu Panduru. Situația nu este deloc mai bună nici la nivel național, semnalează cei de la ITM: „între sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă – 899 în primul trimestru al anului 2022, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a treia cu 47 de accidentați (5,2% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – reprezentând 21,44% din totalul accidentaților mortal – cu 11,4% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2021”.

 

În acest context, a fost inițiată Campania naţională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, planificată a se desfășura din februarie până în data de 6 decembrie 2023. Anterior declanşării acţiunilor de control, la sediul ITM Caraș-Severin vor fi organizate, potrivit șefului instituției, „sesiuni de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor din domeniul construcţiilor cu privire la obligativitatea luării de măsuri care să vizeze securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi asupra faptului că respectarea acestor măsuri conduce la beneficii socio-economice”. Activităţile de control constă în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor.

Foto arhiva

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentRomânia, printre cele mai expuse ţări UE în caz de cutremur. Un seism ca cel din ’77 ar fi devastator – EXPERT al Băncii Mondiale
Articolul următorIncendii de vegetație în județul Caraș-Severin – se întâmplă când faci focul afară și îl lași nesupravegheat