România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană. O eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice colosale și ar lăsa sute de mii de români fără locuințe, a afirmat coordonatorul regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale.

„O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice.

Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă.

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani.

În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5”, a declarat pentru Agerpres.ro Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală (BM). În acest sens, autorităţile locale şi naţionale trebuie să stabilească infrastructura şi clădirile care sunt cele mai expuse riscului şi să le acorde prioritate pentru consolidare, în direcţia modernizării, eficienţei energetice precum şi alte măsuri, avertizează expertul Băncii Mondiale. Iar investiţiile în prevenţie şi pregătire sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să îi facă în contextul actual.

Articolul precedentInstituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după acte oficiale din 1 iulie – Originalele, prezentate obligatoriu la ghișeu
Articolul următorSiguranța în muncă în domeniul construcțiilor – controale în județul Caraș-Severin