Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Semenic” al județului Caraș-Severin a rămas fără filtre la izoletă după ce Cehia a interzis exportul de dispozitive medicale așa că a anunțat că nu va mai folosi izoleta ci autospeciala pentru victime multiple.

Decizia ar putea fi, însă, schimbată după ce Ministerul Apărării a anunțat că un institut al său a brevetat o izoletă 100% românească. Cercetătorii români au realizat, într-un timp record, o izoletă. Produsul a fost testat și omologat.

Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă), transmite MApN.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării într-o informare de presă.

Articolul precedentKlaus Iohannis, mesaj pentru români: ”Ne aflăm în plin război! Trebuie să fim uniți!” – VIDEO
Articolul următor3 români infectați cu COVID-19 au decedat în Italia. Alți 29 sunt infectați cu noul coronavirus în alte țări