Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) revine în Reşiţa şi îşi va deschide două programe de master în inginerie, anume sisteme informatice pentru producţie şi servicii, respectiv antreprenoriat pentru managementul calităţii şi competitivităţii, care vor funcţiona în clădirea fostului Institut de Proiectări, situat pe Calea Caransebeşului din municipiu.

Rectorul Viorel Șerban și-a dorit foarte mult o fuziune prin absorbție cu Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița și a explicat că, în cazul unui refuz, UPT va veni cu programe de studii în Reșița, așa cum noi am mai scris.

„Mă bucur că am ocazia să particip la această întâlnire, având în vedere că proiectul Politehnicii este exact discuţii purtate în oraşele reşedinţă de judeţ din Regiunea de Vest. Noi aniversăm anul acesta 100 de ani, iar ideea înfiinţării Politehnicii a fost tocmai aceasta, de a coagula tot ceea ce înseamnă zonă educaţională, pentru a dezvolta Banatul şi a-l duce acolo unde aşteaptă toată lumea de la această parte a ţării. Practic, şi această nouă întâlnire este gândită în încercarea de a oferi un învăţământ de calitate în zona inginerească. Politehnica Timişoara este cunoscută ca având o forţă determinantă, fiind situată printre primele universităţi din această parte a Europei în domeniul tehnic. După câteva discuţii preliminare, împreună cu Primăria Reşiţa, am hotărât să demarăm două programe de master, care se referă, în primul rând, la sisteme informatice pentru producţii şi servicii şi, de asemenea, un program de antreprenoriat, managementul calităţii şi competitivităţii, pentru a ridica calificarea celor care azi îşi desfăşoară activitatea şi Reşiţa, pentru a face faţă provocărilor din ziua de astăzi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Rectorul UPT a menţionat că şi-ar dori şi dezvoltarea unor huburi de cercetare care să ajute la dezvoltarea regiunii şi că nu exclude o colaborare cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

„Este o întâlnire în care am abordat posibilitatea de a relaţiona cu Politehnica Timişoara a Primăriei Reşiţa şi din dorinţa de a le pune la dispoziţie câteva spaţii din oraş, şi mă refer aici la Institutul de proiectări de pe Calea Caransebeşului, în care şi-au desfăşurat activitatea, în ultimii 50 de ani, sute de ingineri proiectanţi, dar care astăzi se află într-o stare de conservare, din dorinţa de a demara unele programe de master”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Primăria Municipiului Reşiţa a organizat această întâlnire de lucru, la care au participat reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara, reprezentanţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa, reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Caraş-Severin. Evenimentul a avut ca tematică aspecte legate de expertiza tehnică şi oferta educaţională a UPT, specificul şi necesităţile zonei Reşiţa, provocările antreprenoriale şi finanţările UE în Regiunea Vest, exemple de proiecte comune între UPT – companii – ADR Vest.

„Cred că pe lângă modificările structurale care se întâmplă la nivel de infrastructură, e nevoie şi de educaţie. Se vede clar că valoarea adăugată din industria mondială este dată în primul rând de educaţie. Sunt companii localizate în zone care nu sunt bazate neapărat pe resurse şi pot produce valoare adăugată cât companiile tradiţionale pe care le cunoaştem cu toţii. Această diferenţă este făcută de educaţie, de înaltă calitate, pe care Universitatea Politehnica Timişoara a dovedit că o face. Cred că universităţile, pe lângă faptul că sunt un furnizor de educaţie, au o responsabilitate mare în societate, să se poziţioneze adecvat, la timp şi cu instrumentele necesare, să fie un actor activ, care să producă schimbarea şi să o susţină n momentele în care societatea se reaşează”, a afirmat şi directorul ADR VEST, Sorin Maxim.

Evenimentul a avut ca tematică aspecte legate de expertiza tehnică şi oferta educaţională a Universităţii Politehnica Timişoara, specificul şi necesităţile zonei Reşiţa, provocările antreprenoriale şi finanţările UE în Regiunea Vest, exemple de proiecte comune între UPT – companii – ADR Vest.

Articolul precedentPeste 15 mc lemn au fost confiscați de polițiști la Moldova Nouă
Articolul următorAlertă meteo! Ce recomandă polițiștii