Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin anunță că nu a dat aviz de defrișare pentru tăieri de brazi în Băile Herculane.
Săptămâna trecută zeci de brazi din zona istorică a orașului au fost marcați și pregătiți pentru tăiere. Locuitorii stațiunii s-au revoltat pe rețelele sociale, ba chiar au inițiat o petiție on line care a adunat peste 170 de semnături.
Consilierul local Doru Cosei a declarat, pe pagina de facebook, că toți consilierii locali ai PNL se opun acestei tăieri.
Mai multe organizații de mediu au protestat vehement împotriva tăierii acesto brazi care s-au integrat în peisajul centrului istoric al stațiunii iar cei de la Herculane Project au și explicat acest fapt.
”Ei bine, comunitatea începe să reacționeze! Bravo, Ioana Sabina Croitoru !
Fiind în zona de protecție a Ansamblului Cazinoului, nu doar că e necesar avizul Ocolului Silvic, ci și al DJC-ului. Este o mare pierdere ca acei copaci să fie tăiați.
Herculane are o calitate extrem de specială, și anume peisajul – conuri de vedere, perspective, relații vizuale extrem de importante – Herculane e ceea ce numim noi o capodoperă, inspirația din spate fiind chiar orașul grădină.
Haideți să construim ceva de calitate, ceva durabil și să lăsăm distrugerile, intervențiile neconforme și ilegale, cât și interesele lui X sau Y deoparte.
Iar atunci când acestea au loc, să atragem atenția, să le stopăm și să venim cu soluții.
De multe ori se consideră că dacă spui că un anumit lucru (ilegal) trebuie adus în legalitate, ești un om rău, sau dacă încerci să explici cum valorile trecutului trebuie respectate, promovate și conservate.. ești cel care se opune dezvoltării.
Nu! Construcția trebuie făcută cu respect față de patrimoniul construit și natural, cu respect față de comunitate și cu o viziune pe termen lung.
Cred că trebuie să începem un #împreunăsalvămherculane” a scris Oana Chirilă de la Herculane Project pe contul său de facebook.
Într-un târziu, după zile de agitație, a venit și o reacție a Primăriei Băile Herculane, pe pagina sa de facebook. Și anunță românește că nu se dorea defrișarea tuturor brazilor marcați ”din greșeală” ci doar a două exemplare care ar duce la fisurarea unui zid.
”În legătură cu preconizata tăiere de arbori din localitate, Primăria Băile Herculane face următoarele precizări.
Ca de fiecare dată atunci când situația din teren sau locuitorii au solicitat tăieri de arbori care erau un real pericol pentru siguranta cetățeanului am intervenit legal și am luat toate măsurile necesare taierii și îndepărtării pericolului.
În cazul de față am identificat 2 arbori care prezintă pericol și care pot duce la prăbușirea zidului de sprijin din zona cinematografului și căderea acestora peste clădirile adiacente. Zidul fisurat vizibil confirmă acest lucru. Nu am fost înștiințați că în fapt au fost marcați mai mulți arbori decât este necesar și vă asigurăm că nu vom proceda la tăierea acestora.
Se vor tăia doar acei arbori (2), care sunt un real pericol. Dacă vor exista și alte solicitări din partea cetățenilor pentru tăieri de arbori care prezintă pericol vom da curs acestor cereri după o verificare riguroasă în teren. Ne cerem scuze pentru neînțelegerile apărute cu privire la aceste preconizate tăieri” a postat Primăria Băile Herculane pe pagina de facebook.
Numai că nici tăierea celor doi copaci nu este legală. Potrivit Legii Spațiilor Verzi, Primăria Băile Herculane ar fi trebuit să aibă un registru al spațiilor verzi încă din anul 2013. Iar, pentru orice tăiere de copaci, era nevoie de un aviz de defrișare de la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.
”Nu am primit nicio solicitare în acest sens de la Primăria Băile Herculane” confirmă Mirela Ianoși, purtătorul de cuvânt al APM Caraș-Severin. Desigur, aceasta mai spune că este posibil ca, în cazuri urgente, să nu mai fie nevoie de acest aviz de defrișare doar că, până acum nu s-a primit nici un document de la Primărie așa că APM nu poate aprecia situația. Abia după solicitarea avizului, se vor verifica respectarea condițiilor legale și se va decide dacă este nevoie de aviz sau nu.
Dar, ne asigură Mirela Ianoși, nu s-a tăiat nici un copac până acum.
Nici nu se va tăia în ritmul acesta, credem noi…
Cei de la Stop Defrișărilor, în schimb, cred că autorul moral al acestei ”greșeli” ar fi chiar Cârjan, consilierul primarului Cristian Miclău. ”Silvicultorul Gheorghe Carjan, consilier al primarului, a prevazut sa se taie zeci de arborii de pe spatiul verde vis a vis de primaria orasului Baile Herculane! Silvicultorul nu se poate abtine din taiat nici cand este la pensie. Cea mai infecta profesie. Carjan Gheorghe a lucrat in trecut ca inginer silvic de exploatare forestiera in padurile seculare din Valea Cernei iar in ultimii ani, Sef Paza in cadrul Administratiei Parcului National Domogled Valea Cernei din cadrul Romsilva” scriu cei de la Stop Defrișărilor pe pagina de Facebook.