Părinții copiilor care învață în una din limbile minorităților din Caraș-Severin a inițiat o petiție către Inspectoratul Școlar după ce Guvernul a interzis învățătorilor de la clasele cu limbă maternă să mai predea limba română elevilor.
”Începem școala, nu cu flori și bucurie cum am văzut postările voastre, cu Petiții: în prima zi aflăm cum acest Guvern condus de o doamnă cu un grad ridicat de analfabetism, promovează o OG nr 9/ 2018 prin care elevii care aparțin minorităților naționale sunt supuși discriminării! Cum Dzeu să poți scrie un asemenea art.7 prin care se spune ca la ciclul primar să predea limba si literatura română profesor de specialitate?” scrie prof. univ. dr. Ileana Rotaru pe pagina sa de facebook.
Prima zi de şcoală a început cu o grevă japoneză în unităţile de învăţământ cu predare în limba maternă din judeţ iar de marţi se anunţă alte proteste, după ce cadrele didactice au aflat că nu mai sunt calificate să le predea copiilor de la clasele pregătitoare şi I – IV limba şi literatura română şi că numărul orelor de predare va fi redus.
Potrivit noilor modificări, limba şi literatura română va fi predată doar de profesori de specialitate, şi nu de învăţători, aşa cum se întâmpla până acum. Cadrele didactice de la Colegiul Naţional Diaconovici-Tietz se simt discriminate faţă de colegii lor care predau exclusiv în limba română şi vor semna o petiţie pe care o vor înainta conducerii unităţii de învăţământ, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Ministerului Educaţiei prin care vor cere renunţarea la această prevedere.
”Cum învățătoarea care este absolventă de liceu pedagogic, de universitate și master în limba română nu mai este capabilă sa susțină orele la propria clasă? Va rog citiți cu atenție Petiția!
Ce ne facem, chiar să plecăm toți? În Ministerul Educației mai există cineva cu simțul rațiunii, al competenței?” mai scrie Ileana Rotaru, una dintre inițiatorii petiției, pe contul său de facebook.
La învăţământul primar, în judeţul Caraş-Severin, există clase cu predare în limba germană, cehă, croată, ucraineană şi sârbă.