Un obicei vechi de sute de ani este păstrat cu sfințenie de locuitorii unui sat din Caraș-Severin. În ajun de Crăciun, tinerii poartă măști și se îmbracă în așa fel încât să nu fie recunoscuți și pleacă la colindat din poartă în poartă. Ei îi colindă pe săteni pentru a alunga spiritele rele din case și gospodării. Astfel, sătenii vor intra curați în anul care urmează. 

Invitații speciali ai balului sunt mascații care au rolul de a crea bună dispoziție și atmosferă de veselie. Bătrânii satului spun că cel ce primește mascații în casă îi va merge bine tot anul.

„Obiceiul acesta din tată în fiu se păstrează de mult. În seara de ajun ne îmbrăcăm toți în costume și plecăm prin sat la oameni”, spune un localnic.

Tradiția spune că în prima zi de Crăciun oamenii stau și petrec la casele lor, însă ulterior, toți locuitorii din sat participă la Balul din sat.

Costumele sunt atent confecționate și decorate. Ele trebuie să aibă cât mai multe culori, franjuri, paiete și alte aplicații. Însă totul este complet abia după ce chipul este acoperit de o mască înfricoșătoare.

Oamenii îi primesc cu brațele deschise an de an pe mascați, mai ales pentru a păstra tradiția. 

Foto –  infocs.ro

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentAlertă de gripă. Românii care au avut COVID, predispuși la noile tipuri de gripe și viroze
Articolul următorSalvatorii cărășeni au intervenit în ultimele 24 de ore în 12 situații de urgență: incendii și accidente