Deși județul Caraș-Severin are extrem de multe locații izolate, sate și cătune unde locuințele sau sălașele oamenilor sunt la mai mult de 2km de rețeaua electrică, niciun locuitor din aceste cătune nu a depus nicio cerere de subvenție pentru panouri solare.

Administrația Fondului de Mediu (AFM) a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi a modificat Ghidul de finanțare, întrucât niciun consiliu județean nu s-a înscris până acum în program, potrivit portalului NewsEnergy.

Sesiunea de depunere a dosarelor s-ar fi încheiat pe 10 iulie, dar termenul a fost prelungit cu trei luni.

Potrivit listei de potențiali beneficiari publicate de către AFM, în România există 7.136 de gospodării izolate care au nu acces la electricitate, fiindcă se află la peste 2 km de rețea, eligibile pentru finanțare. Cele mai multe sunt în județe precum Satu Mare (754 gospodării), Bistrița-Năsăud (471), Iași (447), Maramureș (417), Harghita (398), Caraș-Severin (329), Neamț (321), Bihor (301), Brașov (295) și Suceava (281).

Finanţarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Un sistem va avea 4 panouri de câte 250 Wp fiecare. Din județul Caraș-Severin sunt 4 solicitări de la Cărbunari, două din Reșița și una de la Berzovia.

Sursa: Realitatea Financiară

Articolul precedentToamnă cu temperaturi record! Când revin ploile și furtunile. Meteorologii au făcut marele ANUNȚ
Articolul următorIncendiu la un hotel din centrul istoric al stațiunii Băile Herculane FOTO