Ministerul Sănătăţii s-a sesizat de 47 de ori în ultimele nouă luni pentru nerespectarea anumitor proceduri sau protocoale şi a sancţionat 23 de manageri de spitale, cea mai drastică sancţiune fiind schimbarea din funcţie, a anunţat, luni, ministrul de resort, Sorina Pintea.

„Nu cred că e normal să vorbim de fiecare dată când ne autosesizăm legat de o problemă, dar pot să spun acum: ne-am sesizat de 47 de ori în nouă luni pentru fiecare lucru nelalocul lui care ni s-a părut că se întâmplă.

Am sancţionat 23 de manageri. (…) Este vorba de sancţiuni în urma acţiunilor de control pentru nerespectarea anumitor reguli, pentru nerespectare proceduri, protocoale. Cea mai drastică sancţiune este schimbarea din funcţie”, a declarat Sorina Pintea, la dezbaterea „Sănătatea în România pe durata Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene – Pregătire şi perspective.

Ea a precizat că fac obiectul sancţiunilor şi spitale din Bucureşti care ţin de Ministerul Sănătăţii, iar Direcţiile de Sănătate Publică au sancţionat şi unităţi din subordinea autorităţilor locale. Aceste controale au fost făcute, însă, de inspectori ai DSP-urilor județene trimiși în control în alte județe.

Printre cei sancționați a fost și Spitalul Județean de Urgență din Reșița în urma unui control efectuat de către inspectori ai DSP Vâlcea.

Ministrul Sănătăţii a spus că va da mai multe detalii pe acest subiect într-o conferinţă de presă.

„Cred că putem depăşi o mare parte din crizele de sistem pe care le avem. Se întâmplă lucruri ciudate din punctul meu de vedere – există momente în care blamăm sistemul public, există momente în care blamăm sistemul privat, pentru că incidente sunt în ambele zone. Nu ar trebui să facem asta, ar trebui să le privim ca pe un întreg.

Sistemul public este completat de sistemul privat, nu putem renunţa la asta, dar trebuie să renunţăm la nişte metehne, să lucrăm la fel atât în mediul public, ca şi în privat, să respectăm sistemul public, ca şi cel privat şi mă refer la noi, cei care lucrăm în sistemul de sănătate. Eu spun că lucrurile au început să se urnească, dar cred că nu suficient. Privesc cu optimism 2019, pentru că o parte dintre proiectele începute se vor finaliza şi atunci se vor vedea rezultatele, dar ce nu am înţeles este de ce ani de zile nu s-au mişcat nişte lucruri”, a spus ministrul.

Articolul precedentCozmin Guşă: Există o lipsă totală de încredere a românilor în vechii politicieni
Articolul următorSONDAJ Partidul Realitatea. Românii vor un preşedinte nou. Încrederea în politicieni se prăbuşeşte