Senatorul Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului, a susținut vineri seara o conferință de presă la Reșița în cadrul căreia a vorbit despre situația parcurilor naționale din România.

Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat că în România „nu există voinţă politică” pentru rezolvarea problemei tăierilor de arbori din parcurile naţionale şi că în judeţul Caraş-Severin, care deţine cea mai mare suprafaţă protejată din ţară, situaţia este „destul de haotică” din acest punct de vedere.

Acesta a exemplificat cu numărul mare de plângeri penale și de sesizări pe diferite teme și nereguli cu privire la modul în care este exploatat lemnul în parcurile naționale dar a vorbit și despre un management defectuos, făcând referire directă la situația directorului Parcului Național Semenic-Cheile Carașului care a fost interimar timp de un an de zile, perioadă în care a dat de două ori concurs pentru a ocupa acel post și nu a reușit să obțină notă de trecere.

Goţiu a făcut o vizită de documentare în Austria pentru a vedea la faţa locului cum sunt administrate parcurile naţionale din această ţară. El susţine că sunt unele principii clare după care se administrează aceste parcuri şi, în special, comunităţile nu trebuie să piardă.

Mai exact, dacă sunt anumite persoane care au unele drepturi de proprietate în parcurile naţionale, primesc compensări. Totodată, finanţarea este publică, dar cu respectarea anumitor condiţii. Administraţiile parcurilor au autonomie sub rezerva pierderii finanţării publice, dacă nu respectă normele de conservare.

Parlamentarul a vorbit apoi de situația de la ANAP, cea care ar trebui să se ocupe de alegerea managerilor acestor parcuri dar care are ea însăși probleme de management, după ce la nici un an de la înființare au fost schimbați trei președinți, ultimul fiind schimbat la numai patru luni de la înscăunare.

George Fazakaș, fostul președinte al ANAP, a emis mai multe notificări către Administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului prin care atrăgea atenția asupra lipsei planului de management al acestei arii protejate, plan a cărui elaborare era prevăzută în contract și ale cărui termene sunt depășite.

De altfel, Goțiu spune că Romsilva, din această cauză, nici nu ar mai fi custodele Parcului Național Semenic ci că acesta ar trece în administrarea ANAP, care nu l-a preluat efectiv tocmai datorită faptului că președintele a fost schimbat în aceste zile de către ministrul mediului.

Articolul precedentPatru porci sfâșâiați de câinii maidanezi la Răcășdia VIDEO
Articolul următorSchimbări la secret în conducerea Inspectoratului de Jandarmi FOTO