Consistoriul Monahal al Episcopiei Caransebeșului, care este organul disciplinar administrativ pentru călugării din episcopie, a pronunțat astăzi sentința în cazul fostului stareț Justinian Tibil de la Mânăstirea din Teiuș.

”În duh de rugăciune şi cu multă responsabilitate, în ziua de 31 octombrie 2019, Consistoriul Monahal Eparhial al Episcopiei Caransebeșului s-a întrunit în şedinţă de lucru pentru judecarea abaterilor arhimandritului Justinian Tibil, starețul mănăstirii Adormirea Maicii Domnului Teiuș.

În conformitate cu Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și în temeiul prevederilor Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu unanimitate de voturi, membrii Consistoriului Monahal Eparhial al Episcopiei Caransebeșului au hotărât depunerea (destituirea) din slujirea clericală a arhimandritului Justinian Tibil și împlinirea unui canon de post și de pocăință la o mănăstire” transmite Episcopia Caransebeșului printr-un comunicat de presă.

Starețu Justinian Tibil a fost demascat ca având atitudini homosexuale după ce mai multe convorbiri private ale acestuia au ajuns la presa locală, subiect despre care și Realitatea de Reșița a scris aici.

Conducerea Episcopiei Caransebeșului transmite că le cere iertare tuturor credincioșilor pentru tulburarea produsă: ”Episcopia Caransebeșului, își cere iertare tuturor credincioșilor din eparhie pentru tulburarea produsă de abaterile de la morala creștină ale unui cleric și se roagă Milostivului Dumnezeu pentru ajutorul și luminarea slujitorilor Bisericii lui Hristos din Episcopia Caransebeșului și a tuturor credincioșilor din eparhie” se arată în comunicatul de presă citat.

De asemenea, tot potrivit aceleiași surse, fostul stareț a dat semne de pocăință și susține că regretă aceste fapte: ”Facem precizarea că părintele arhimandrit Justinian Tibil a avut o atitudine de resemnare și pocăință față de faptele pentru care este acuzat asumând perioada de pocăință și manifestând dorință de îndreptare. Precizăm totodată că instanțele disciplinare ale Bisericii Ortodoxe Române au ca scop nu numai sancționarea celor aflați în cauze disciplinare, ci și îndreptarea acestora potrivit doctrinei creștine” se mai menționează în comunicatul de presă al Episcopiei Caransebeșului.

Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Articolul precedentPostul Realitatea Plus poate fi urmarit online
Articolul următorPolițiștii încearcă să dea de urma victimelor temutului clan de interlopi al lui Lucian Boncu