Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori, dar și un cod galben de ninsori viscolite în zona de munte din județul Bistrița-Năsăud.

 

Meteorologii au lansat o avertizare meteo de intensificare a vântului începând de sâmbătă 4 ianuarie, ora 17.00 până luni 6 ianuarie, ora 22.00 .

Astfel, sâmbătă și duminică, local și temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar la munte de peste 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni (6 ianuarie) vântul va avea intensificări îndeosebi în regiunile sud-estice și în Carpații Meridionali.

Temporar vor fi precipitații: în zona montană va ninge, în centrul, vestul, nordul și nord-estul teritoriului vor predomina ninsorile, iar în sud-est vor fi precipitații mixte. Local se va depune strat de zăpadă și, pe arii restrânse, se va forma polei sau ghețuș.

Zăpada va fi viscolită sau spulberată în zona montană și, trecător, la început în regiunile vestice, apoi mai ales în cele estice, nord-vestice și centrale.

În intervalul sâmbătă 4 ianuarie, ora 18.00 – luni 6 ianuarie, ora 06.00 în zona de munte, inclusiv în Bistrița-Năsăud, este cod galben de ninsori moderate cantitativ, la altitudini de peste 1.700 m intensificări puternice ale vântului, viscol. i

La începutul intervalului în Carpații Occidentali, iar din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie) mai ales în Carpații Meridionali, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură, peste 90…100 km/h, viscolind și spulberând zăpada.  

În Moldova, în intervalul menționat, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 75 km/h. Local și temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar zăpada va fi trecător spulberată.

Articolul precedentAdevărul despre portocale. De ce nu e bine să le consumi dacă suferi de această boală
Articolul următorBilete de tren mai ieftine pentru călătoriile de weekend