Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, vrea să pună camere de supraveghere pe drumurile pe care se scoate lemnul din pădurile Banatului Montan.
El a spus că a fost plăcut impresionat de numărul mare de escursioniști care strănat pădurile din zonă, dar că întreg farmecul acesteia este stricat de zgomotul făcut de transportatori de lemn. În plus, aceștia au distrus drumurile din zonă cu camioanele lor supraîncărcate.
Așa că a venit cu câteva idei:
Pe lângă turiștii însetați de frumos am intalnit, bineînțeles 2 camioane cu lemn.
E normal sa recoltam masă lemnoasă iar atâta timp cât acest lucru se face legal nu putem si nu trebuie sa ne opunem.
Dar mă mira hărnicia firmelor care sâmbăta, la ora 13 scot din pădure camioane supraîncărcate. Pentru că liniștea toamnei de pe râul Sucu sau Bistra Mărului, sau de pe cine stie câte alte râuri din țară e tulburată de camioane care in zile de odihnă sau de sărbătoare extrag lemn din pădure.
Locațiile turistice ar trebui să fie în zile de relax scutite de traficul camioanelor supraîncărcate pline cu lemn care oricum și peste tot depășesc greutatea admisă pe axe .
Protejarea pădurilor prin exploatare rațională și legală trebuie să se întâmple. De aceea in judetul Caraș Severin ieșirea lemnului din pădure trebuie in detaliu controlat.
Nu mă refer aici neaparat la nevoile localnicilor de lemn de foc cât la zecile sau sutele de camioane ce ies zilnic din pădurile Carasului si merg spre fabricile de procesare.
Controlul strict impune posibilitatea aplicarii de reguli in folosul cetatenilor care locuiesc in satele de la marginea padurii. Cât si evidența exactă a masei lemnoase extrase in folosul protejării pădurii ori respectării prevederilor legale. De exemplu în zona Poiana Mărului si in satul Borlova o amărată camera video de 150 eur conectată la internet și montată astfel încât să supravegheze drumul ar rezolva tot. Inclusiv evidența cantității de lemn ieșită ,ora si nr de înmatriculare al autovehiculului implicat . În acest mod tot perimetrul pădurilor din zona turistică Poiana Mărului Muntele Mic ar fi la amănunt si atent supravegheat.
Mai departe informațiile recepționate si descărcate pe un calculator aflat de exemplu chiar în incinta unui birou de la CJ si comparate cu informatiile legate de avizele emise pe ziua respectivă transmise online de la Garda Forestiera ar rezolva usor tot .
Iar daca in acel birou s-ar strânge informații de la 50 de camere aflate în pozițiile cheie de pe drumurile ce ies din păduri am putea avea un control exact si nu s-ar dubla nici un transport pe un singur aviz.
Fiind sub supravegherea mea,la mine la birou cred ca s-ar bucura si responsabilii silvici . Ar putea cu ușurință să fie mai exigenți. Sa dea vina pe mine . Ce mai contează câțiva ,, simpatizanți in plus,, din cei care supraincarca camioanele sau fac alte nereguli…
Zona Țarcu o cunosc in detaliu asa ca aici stiu unde ar trebui plasate camere .
Astept sugestii pentru a impanzii tot județul cu astfel de spioni
Pentru o rapidă și posibilă implementare a unui sistem ce tine de județul nostru va rog sa căutați, cei care doriti sa ma ajutati, posibile locații ideale. Va dau câteva indicii.
1. Sa fie neaparat la intrarea sau ieșirea din primul sat de la marginea padurii astfel încât să nu existe scuza ca se vine din alta directie.
2. În incinta unei proprietăți cu acceptul proprietarului pentru a avea sursă de curent și protecție.
3. Focusarea camerei să prindă drumul cu posibilitatea identificării nr de înmatriculare .
4. Locația să fie acolo unde in mod frecvent se extrage lemn din pădure.
Am putea chiar si premia un proiect in detaliu pentru o astfel de supraveghere a județului până la apariția vestitului proiect național de urmărire a tranzitului masei lemnoasă.
Sursa: Realitatea de Caras-Severin