Incidentul grav petrecut la sfârșitul săptămânii trecute la marginea Reșiței, în zona Câlnicel, în urma căruia un bărbat de 88 de ani a ajuns la spital sfâșiat de o haită de câini maidanezi, l-a determinat pe primarul Ioan Popa să demareze o amplă acțiune de asanare a zonelor periferice ale municipiului, conform resita.ro

 

Primarul Ioan Popa a anunțat că, în cel mai scurt timp, toate construcțiile improvizate pe dealurile din jurul Reșiței – sălașe, cotețe, magazii, barăci în care oamenii depozitează tot felul de obiecte casnice de care nu mai au nevoie acasă – vor fi demolate. De altfel, în 2019, la propunerea edilului, Consiliul Local a decis suspendarea posibilităţii prelungirii contractelor de închiriere a terenurilor pe care se află aceste construcții, până la aprobarea noului Plan Urbanistic General. „Eu am stopat în urmă cu trei ani toate contractele de închiriere pentru terenurile agricole pe care se află aceste construcții parazitare deoarece au depășit cadrul pentru care au fost realizate. Cu alte cuvinte, oamenilor li s-a dat teren să își facă grădini și majoritatea au profitat de aceste contracte și și-au făcut tot felul de construcții și și-au adus practic toate lucrurile de care nu mai aveau nevoie în apartament. S-au creat acele «favele braziliene», cum le-am numit eu”, a explicat Ioan Popa.

 

Începând de luni, 3 ianuarie, Poliţia Locală verifică toate aceste zone perimetrale ale oraşului. „Stabilim ce persoane sunt acolo şi ce documente au pe construcţiile respective. Le dăm 14 zile pentru a-și lua lucrurile de acolo  și apoi vom începe demolarea. Vom demola absolut toate aceste construcții ilegale de la periferiile orașului. Sunt zone în care câinii se adună și apoi vin liberi spre oraș și, uitați, atacă trecătorii. Câinii care l-au mutilat duminică pe bărbatul de 88 de ani erau de pe un asemenea teren, un loc îngrădit în care o femeie ține mai mulți câini semisălbăticiți”, a declarat edilul.

 

Totodată, primarul Ioan Popa a precizat că, în urma acestui incident nefericit, va fi pusă în aplicare prevederea legală, în vigoare de aproape zece ani, care permite eutanasierea câinilor după 14 zile de la capturarea de pe domeniul public: Potrivit legii, la recoltarea unui animal de pe domeniul public, dacă în 14 zile nu este revendicat sau adoptat, poate fi eutanasiat și acest lucru se întâmplă în țările civilizate. Din cauza presiunilor care se fac din partea organizațiilor pentru protecția animalelor, noi nu am făcut această acțiune, dar, din momentul acesta, nu mă mai interesează absolut deloc opinia acestora. În momentul în care ajungi să pui în pericol vieți umane, lucrurile acestea trebuie clarificate deoarece fenomenul a scăpat de sub control”. În momentul de față, în padocul gestionat de Primăria Reșița se află aproape 400 de câini fără stăpân.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin