Cinemobilul, la încheierea sezonului cald: peste 15,000 de spectatori din întreaga ţară au participat la proiecţii

După 7 luni de călătorie, misiunea Caravanei Cinemobilul, de a împărtăşi pasiunea pentru film cu oameni din zone cât mai variate şi izolate ale ţării, acolo unde nu există săli de cinema sau o ofertă diversificată de a petrece timpul liber, este mai vie ca oricând.

Peste 15,000 de spectatori din toată ţara au participat la cele 78 de proiecţii Cinemobilul cu intrare liberă. Publicul s-a bucurat de producţii cinematografice lansate în ultimii 2 ani, unele premiate internaţional, variate ca genuri artistice: de la film de aventură („Odiseea” / „L’odyssée”), la film de animaţie („Ţestoasa roşie” / „La tortue rouge”, „Berzele” / „Storks”) sau documentar („România neîmblânzită”).

Pe harta caravanei Cinemobilul 2018 s-au aflat sate şi oraşe din 20 de judeţe: Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Mureş, Sibiu, Suceava, Botoşani, Bacău, Galaţi, Buzău, Ilfov, Gorj, Vâlcea şi Tulcea. Pentru majoritatea spectatorilor, proiecţiile Cinemobilul au fost prima ocazie de a vedea un film pe ecran mare, în aer liber. 500 de oameni au participat, în medie, la proiecţiile din oraşe, iar unele evenimente au atras peste 1000 de spectatori (Tulcea, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa).

În cadrul caravanei, Cinemobilul a lansat Şi un program de educaţie cinematografică pentru elevii din mediul rural: „Ora de Film”. Pentru elevii de la 29 de şcoli din ţară, proiecţiile Cinemobilul din clasă au fost prima oară. În parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), am proiectat filmul documentar „România Neîmblânzită” la aproape 800 de copii din satele aflate în proximitatea Clujului, la doar câteva săptămâni de la lansarea oficială în cinematografe. Documentarul „România Neîmblânzită” a ajuns şi la peste 1000 de copiii din satele aflate în vecinătatea oraşului Tulcea şi la elevii din 10 şcoli tulcene în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film despre Oameni şi Mediu (Pelicam). În contextul în care educaţia audiovizuală lipseşte din şcoli, fiind suplinită de unele programe lansate independent de asociaţii de profil (în mediul urban), proiecţiile din şcolile rurale vor fi în continuare prioritare activităţii Cinemobilului: din luna noiembrie, vom relua „Ora de Film” în şcolile rurale din judeţul Cluj.

Cinemobilul Caravana Cinematografică este un proiect organizat de Asociaţia Cinemobilul, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Articolul precedentCentenar prăfuit pe Clisura Dunării FOTO
Articolul următorCaransebeșul așa cum nu l-ai mai văzut, luminat în sărbătoare VIDEO