Există o legătură psihologică între emoțiile și obiceiurile de cheltuiere a banilor. Mulți oameni trăiesc într-un mod „reacționar” în care cheltuiesc bani ca reacție la evenimentele din ziua respectivă.
Trăind în „modul de intenție” ne poate ajuta să remodelăm deciziile financiare zilnice – „cum mă va apropia de obiectivele mele viitoare?”
Psihologul financiar dr. Tracy Thomas împărtășește sfaturile sale pentru a valorifica puterea emoției și intenția de a crea o viață sănătoasă, stabilă din punct de vedere financiar.
Cum îți conduc emoțiile obiceiurile financiare
Dr. Tracy Thomas este un psiholog, care ajută persoanele extrem de influențabile și sensibile emoțional să-și valorifice puterea emoțională pentru a trăi o viațăechilibrată.„La un moment dat”, explică Thomas, „sensibilitatea emoțională se credea a fi o slăbiciune. Cu toate acestea, noua muncă în sensibilitatea emoțională relevă că persoanele sensibile emoțional nu sunt doar excesiv de emoționale,„ sensibile ”sau„ hiper-sensibile ”. Fără să o știe, dețin de fapt un dar incredibil de creativitate, inteligență și intuiție.”
Sentimentele tale afectează profund obiceiurile tale financiare. Există o legătură psihologică între emoțiile și obiceiurile de cheltuiere. Ca ființe umane, emoțiile noastre conduc cel mai mult tot ceea ce facem – iar alegerile pe care le facem cu banii noștri sunt profund afectate de modul în care interacționăm și reacționăm la lucrurile care se întâmplă în viața noastră.
Cheltuieli reacționare
A trăi în reacție este ceva ce facem de cele mai multe ori, potrivit Dr. Thomas. Când suntem într-o reacție, avem tendința de a crea haos. Nu suntem capabili să ne valorificăm energia emoțională pentru a crea investiții și rezultate pozitive.
Trăind în reacție înseamnă că adesea reacționăm pur și simplu la situația noastră imediată, la dorințele imediate, la „nevoile” imediate.
Cu cât ești mai reactiv, cu atât te vei „ocupa cu viața” pur și simplu în loc să investești în construirea vieții pe care ți-o dorești cu adevărat.
Cheltuieli intenționate
A acționa cu intenție atunci când vine vorba de viața ta financiară nu înseamnă să îndepărtezi toată emoția din situația de care dispui. De fapt, doar redirecționați aceste emoții.
Pentru a acționa financiar cu intenție, dr. Tracy Thomas sugerează să luăm în considerare ceea ce în viitorul nostru ne-am dori să fi investit în ziua de azi. A face alegeri emoționale nu trebuie să fie un lucru rău – atât timp cât acele alegerile emoționale se fac în scopul de a neservi în viitor, în loc de doar pe moment.
Trăirea într-o stare de reactivitate ne distrage atenția de la obiectivele noastrepe termen lung și astfel pierdem din vedere ceea ce ne interesează cu adevărat.
Schimbarea modului în care gândim despre bani
Câți dintre noi au investit bani în ceva care este pozitiv plasând sens emoțional în investițiile noastre? Nu am un răspuns.
Cei mai mulți oameni sunt reactivi prin natură. Reacționăm la emoțiile, nevoile și dorințele noastre imediate – adesea punând în pericol obiectivele noastre pe termen lung. Primul pas în schimbarea modului în care interacționezi cu banii este recunoașterea faptului că există emoții și comportamente în viața ta care trebuie să se schimbe.
Monitorizați-vă comportamentul: Voi fi intenționat sau reactiv astăzi?
De acolo, veți putea identifica comportamente sănătoase și dăunătoare care vă afectează capacitatea de a trăi un stil de viață sănătos financiar. Înainte de a ne cheltui banii, să ne punem astfel de întrebări:
Este o intenție? Dacă da, care este intenția mea cu această achiziție?
Este o reacție? Dacă da, este o cheltuială reacționară valabilă sau ceva ce pot evita?
Cum mă va apropia această achiziție (sau lipsa cumpărării) de obiectivele mele viitoare?
Această decizie va crea rezultatul dorit?
Să ne gândim la bani în termeni de „economii” se poate simți restricționant și adesea nemotivant. Cu toate acestea, a te gândi la bani în termeni de „motivație” pentru obiectivele tale viitoare (fie că este vorba despre o casă, o mașină, o călătorie etc.) te poate ajuta să reformulezi ce înseamnă „a economisi bani”. Să ne gândim deci la bani prin filtrul motivației nu al restricției.
Schimarea perspectivei arată așa: nu mai „economisești bani”- ceva ce „trebuie să faci” – ci economisești bani pentru…- ceva ce vrei sa faci. Economisirea banilor devine un obiectiv în sine, mai degrabă decât un lucru care se simte ca o povară sau responsabilitate.
Spre exemplu: Dacă în prezent am investit într-o casă în care dorim să facem renovări majore, acesta poate fi un motivator financiar. Economisirea banilor (pentru a cheltui ulterior în renovări) va crește valoarea casei noastre.
Sau:
Dacă în prezent investim într-o călătorie pentru familia noastră, aceasta poate fi o motivație emoțională deosebită. Crearea amintirilor de-a lungul vieții și oferirea unei vacanțe distractive pentru cei dragi este un obiectiv minunat care ne va ajuta să ne retragem din alegerile reacționare și ne vor ajuta să gândim mai rațional când vine vorba de economisirea banilor.
Importanța de a te gândi la economiile tale la un nivel mai profund, emoțional
Separarea completă a emoțiilor de finanțele noastre nu poate face decât lucrurile mai dificile, întrucât nu există niciun sens motivant și de impact în spatele proceselor dvs. de luare a deciziilor financiare. Cheia este să ne scoatem din cheltuielile emoționale reacționare și să menținem în continuare un motivator emoțional pentru crearea unei vieți financiare sănătoase.
Să ne gândim la finanțele noastre ca la o forță motrice puternică și emoțională, care să creeze o viață mai bună pentru noi și lucrurile care sunt importante pentru noi în viața noastră (afacerea ta, familia ta, etc.) poate face lucrurile mai clare din punct de vedere cognitiv când vine vorba de a face alegeri financiare de zi cu zi.
Un text de psiholog Alina Rasteanu