Iarna revine în România. Un val de ninsori și ger sever se va abate asupra tuturor regiunilor, determinând o scădere a temperaturilor de la 14-15 grade Celsius în sudul țării, la maxime de -3, -4 grade Celsius. Inclusiv în Capitală va ninge și se va forma un strat de zăpadă.

„În special în jumătatea de nord a țării, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Vorbim de maxime care nu vor mai depăși 5-6 grade Celsius, în timp ce în sudul și sud-estul țării vor mai fi posibile valori apropiate de 13, 14 grade. Inclusiv în Capitală, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică preponderent ninsori și valori posibile spre -9.-10 grade Celsius, în noaptea de duminică spre luni. Sâmbătă răcirea se va extinde în toată țara, accentuat chiar și în zonele de sud și sud-est!, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la o televiziune de știri.

În data de 19 ianuarie, deși temperaturile vor scădea semnificativ în nordul țării, valorile termice vor rămâne peste media obișnuită pentru această perioadă, mai ales în sud și sud-est.

Cerul va fi parțial înnorat, cu precipitații extinse. În regiunile vestice, centrale, nordice și nord-estice, la începutul zilei vor apărea precipitații mixte, dar în a doua parte a zilei se va transforma în ninsoare. În restul teritoriului, vom avea ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, în special din a doua parte a nopții. În zonele de munte, la început vor fi precipitații mixte, apoi va ninge, iar în Carpații Orientali și Meridionali se va acumula un strat mai consistent de zăpadă.

Cantitățile de precipitații vor depăși 15 litri pe metru pătrat în zonele montane și sudice. Vântul va avea intensificări locale, cu viteze în general de 45…50 km/h, iar pe creste vor atinge peste 70 km/h, viscolind zăpada. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 14 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se vor situa între -8 și 2 grade Celsius. De asemenea, vor exista condiții izolate de polei, și în primele ore ale intervalului, ceață.

În București, valorile termice vor rămâne semnificativ mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va fi în intervalul de 0…1 grad Celsius. Cerul va fi parțial înnorat, iar seara și noaptea vor apărea precipitații, inițial sub formă de ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, mai ales din a doua parte a nopții. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări spre sfârșitul intervalului, atingând rafale de până la 45 km/h.

Sâmbătă, 20 ianuarie, vremea va continua să se răcească în toată țara, în special în sud și sud-est, astfel încât temperaturile vor reveni la valorile normale pentru această perioadă. Ziua va fi înnorat și va ninge în sud și sud-est, precum și în Carpații Meridionali și doar pe alocuri în zonele centrale, în timp ce noaptea cerul se va degaja treptat. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sud și sud-est în prima parte a intervalului, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, cu viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între -3 și 5 grade Celsius, iar cele minime vor varia între -15 grade în depresiuni și -2 grade pe litoral. În special noaptea, pe arii restrânse se va forma ceață în zonele joase.

În București, vremea se va răci semnificativ, revenind la valorile normale pentru această perioadă. Temperatura maximă va atinge aproximativ 1 grad Celsius, iar temperatura minimă se va situa în intervalul de -6…-5 grade Celsius. În prima parte a intervalului, cerul va fi înnorat și va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze de până la 45 km/h. Noaptea, cerul se va degaja treptat, iar vântul va slăbi în intensitate.

 
 
Articolul precedentMedicii de familie, neglijați de Guvern: în 400 de localități din mediul rural NU există doctori de familie
Articolul următorTrenul a ajuns un lux pentru români. Naveta cu mașina, mult mai avantajoasă, deși prețurile carburanților au explodat