Câteva sute de migranți și refugiați au fost sprijiniți de două ONG-uri din vestul țării pentru a se integra în România, în ultimii doi ani, în cadrul unui proiect european, prin oferirea de cursuri de limba română, ajutor în găsirea unui loc de muncă sau al unei chirii.

În total, în cadrul proiectului intitulat „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, 742 de refugiați și migranți din județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Arad, Bihor și Hunedoara au fost sprijiniți pentru a se acomoda în România.

Potrivit reprezentanților AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, beneficiarul proiectului, refugiații și migranții au avut parte, în ultimii doi ani, de o serie de servicii specializate. Printre acestea se numără consiliere socială și juridică, asistență materială, cursuri de limba română și acomodare culturală, activități de petrecere a timpului liber sau acțiuni pentru copii.

„Aceste 24 de luni de implementare a proiectului nostru au însemnat cel puțin trei direcții de asistență. Pe o parte, avem asistența directă, printr-un asistent social, un consilier juridic, un mediator intercultural care îi asistă pe refugiați și pe migranți legali, fie că sunt studenți, fie că sunt membri de familie, în nevoile lor de integrare, de la întocmirea unui dosar pentru o indemnizație până la identificarea unei chirii. Sunt aceste sesiuni individuale de asistență. Pe cealaltă parte, avem componenta educațională, unde oferim cursuri de limba română, atât pentru adulți cât și pentru minori, oferim un curs de acomodare culturală, care înseamnă 13 lecții practice despre integrarea pe termen scurt în România și mai avem această componentă a evenimentelor de grup, în care încercăm să-i ducem pe oameni în afara biroului nostru, să-i ducem în oraș, să viziteze locații semnificative pentru Timișoara”, a declarat Flavius Ilioni-Loga, din partea Centrului Regional de Integrare al Asociației AIDRom Timișoara, la finalul conferinței de încheiere a proiectului.

De asemenea, în cadrul proiectului derulat în ultimii doi ani, o parte dintre refugiați și migranți au beneficiat și de un ajutor material de urgență, dar și de sprijin în găsirea unui loc de muncă.

„Acest ajutor a fost oferit pentru anumite categorii vulnerabile, cum ar fi plata de medicamente sau plata unor rechizite școlare pentru minori sau avem un pachet de urgență care poate acoperi orice alte urgențe financiare care îi împiedică în procesul de integrare, cum ar fi plata unor utilități. Pe lângă aceste componente, avem partea de a identifica voluntari, de a vorbi comunității despre cine sunt refugiații, care sunt nevoile lor, tocmai pentru a încerca cât mai mult să luptăm împotriva stereotipurilor, prejudecăților, care creează uneori un mediu negativ sau nu confortabil pentru aceștia să aparțină, să se integreze în comunitatea locală”, a mai precizat Flavius Ilioni-Loga.

Proiectul a fost derulat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociația Filantropică Oradea, cu bani europeni, valoarea acestuia fiind de 2,2 milioane de lei.

Articolul precedentAlbanezi pe frontiera verde VIDEO
Articolul următorPui de căprioară rănit și abandonat pe marginea drumului