Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat modificarea cadrului legislativ privind susținerea unor examene importante pentru elevi. Astfel, în noul examen de Bacalaureat, cel prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, elevii vor susține mai puține discipline de examen.

„În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a spus ministrul Educației.

„Examenul de bacalaureat. Așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme.

Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvențilorpentru societatea viitorului.

Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu.

Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii.

Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem „admis respins”.

Important: în sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar.

Practic, degrevând încărcarea candidaților în acea perioadă de vară în care se susține în mod tradițional examenul de bacalaureat.”

Articolul precedentAvertizare prelungită: Cod roşu de viituri pe Bega, până marţi dimineaţa. Cod galben şi Cod portocaliu pe zece râuri
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET