Municipiul Reşiţa va avea din nou tramvai, miercuri fiind semnat contractul de finanţare pentru proiectul cu fonduri UE „Modernizarea transportului public electric şi amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reşiţa – faza 1”, în valoare de 20 milioane euro.
„Proiectul va schimba, în primul rând, calitatea vieţii în oraş. Acum, în fiecare dimineaţă, municipiul se blochează, în special dimineaţa, când părinţii îşi duc copiii cu maşina, la şcoală. Cu siguranţă, tramvaiul va schimba acest lucru. Va trebui să învăţăm, din nou, să circulăm cu mijloacele de transport public, aşa cum o faceam noi când eram copii, să mergem cu tramvaiul la serviciu şi să nu ne mai scoatem maşina zilnic din parcare”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.
Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, şi primarul Reşiţei au semnat contractul de finanţare pentru prima etapă a acestui proiect, în valoare de aproape 20 milioane euro, prin care se doreşte implementarea unui pachet integrat de investiţii în mobilitatea urbană.
Acest lucru se va realiza prin reintroducerea transportului public nemotorizat cu tramvaiul la Reşiţa, realizarea infrastructurii aferente de rulare, modernizarea staţiilor de transport, a spaţiilor publice, a zonelor pietonale şi a celor verzi – linie cale de tramvai înierbată, amenajarea depoului, cu hala de garare, spaţii administrative şi de mentenanţă. Ţinta proiectului este reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi creşterea calităţii vieţii în municipiul Reşiţa.
„Este cel mai consistent proiect pe care noi, ca agenţie, l-am semnat cu Reşiţa, până acum, şi din punct de vedere al valorii proiectului, dar şi din punct de vedere al complexităţii. Este foarte important să se ştie că acest nu este doar un proiect de transport. În primul rând, acesta este coloana vertebrală a oraşului şi va schimba, din multe puncte de vedere, calitatea vieţii în oraş. Acesta este un sistem integrat, care presupune mai multe tipuri de transport, tramvai, biciclete, zonă pietonală şi de autobuze, tot electrice, acolo unde nu este tramvai, ceea ce va schimba total faţa oraşului. Totodată, cred că oraşul are mare nevoie de acest lucru pentru că va şi un plus de încredere că cineva se gândeşte la dezvoltarea lui pentru următorii ani, având în vedere că, la ora actuală, pare oarecum împietrit în timp. În fapt, este vorba de un complex de proiecte, care va da un impuls investitorilor”, a afirmat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.
”Am semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1-“ Acest proiect are o valoare totală de 94.846.694 lei și include realizarea infrastructurii de rulare, modernizarea stațiilor de transport, a spațiilor publice și zonelor pietonale și a celor verzi. Traseul pe care se vor realiza investițiile este Bd. Republicii-Calea Caransebeșului- Calea Timișoarei până la intrarea pe bd. Revoluția din Decembrie. Urmează semnarea altor două proiecte care vizează refacerea restului de infrastructura necesară și achiziția a 13 tramvaie de ultimă generație. Vorbim despre cel mai amplu proiect semnat la nivelul regiunii Vest, pe mobilitate urbană. Mulțumesc colegilor mei din primărie pentru efortul depus și reprezentanților ADR Vest pentru sprijinul oferit” a scris primarul Ioan Popa pe pagina sa de facebook.