În București mai mult de 50% din locuitori sunt salariați, în Giurgiu doar 12%, în Vaslui 14,3% iar în Botoșani doar 14,5%, arată un studiu privind situația salariaților din România realizat de Syndex.

În total la nivelul țării la finele lui 2018 existau 5,138 milioane angajați, care reprezintă 26,3% dintre locuitori.

Deși toate județele au înregistrat creșteri ale numărului de salariați în 2018, din punct de vedere geografic, decalajele se mențin sau chiar cresc, județe cu puțini salariați precum Vaslui, Caraș-Severin, Botoșani, Vâlcea sau Gorj înregistrând rate de creștere a numărului de salariați sub media națională de 3,9%, notează autorii studiului.

Diferențele dintre județele din Sud, Sud-Est, Sud-Vest și Nord-Est pe de o parte și restul țării pe de altă parte rămân foarte pronunțate, în multe dintre primele salariații reprezentând sub 20% din totalul populației, în timp ce în capitală numărul salariaților depășește 50% din numărul de locuitori. Desigur, navetismul distorsionează aceste cifre într-o oarecare măsură — spre exemplu, mulți locuitori din Giurgiu lucrează în Ilfov sau București — însă diferențele sunt enorme și situația rămâne foarte proastă în multe părți ale țării.

Județe unde ponderea angajaților este sub 20% mai sunt Bacău (18%), Suceava (16%), Neamț (18%), Dâmbovița (16%), Olt (17%), Vrancea (17%), Teleorman (16%), Ialomița (17%), Mehedinți (18%), Călărași (15%).

Ponderi de peste 30% ale numărului de angajați se întâlnesc în Timiș – 34%, Cluj – 33%, Brașov _ 32%, Ilfov – 31%, Sibiu – 34%, Arad – 32%.

Articolul precedentS-a semnat! Reșița revine la tramvai pentru transportul în comun FOTO
Articolul următorSistemul Ro-Alert, testat, din nou. Ce transmite ISU Semenic