Ioan Popa a anunțat că Primăria Reșița va aplica pentru noul Program privind casarea autovehiculelor uzate Rabla Local, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani le vor putea casa în schimbul unei sume de 3.000 de lei, fără a fi obligați să achiziționeze un autoturism nou, conform resita.ro

 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va lansa, în luna septembrie, Programul privind casarea autovehiculelor uzate, care va permite scoaterea din uz a maşinilor mai vechi de 15 ani, ghidul de finanțare al acestuia fiind, deja, publicat în Monitorul Oficial. Proprietarii de maşini vor primi 3.000 de lei pentru casarea unui autoturism vechi. Programul va avea o valoare de 500.000.000 de lei şi va fi implementat cu sprijinul unităţilor administrativ teritoriale (UAT) care vor aplica pentru acest program, jumătate din sumă urmând să fie suportată din bugetul AFM şi jumătate din bugetul local.

 

„Acest program a rezultat în urma angajamentului României prin PNRR că până în 2026 vom casa 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Este un program prietenos cu mediul, dar nu ştiu cât de prietenos cu bugetele unităţilor administrativ teritoriale, în sensul că noi vom acorda o primă de casare a unei maşini mai vechi de 15 ani sau cu o normă de poluare Euro 3 sau mai jos de Euro 3. Această primă de casare va fi de 3.000 de lei, din care 1.500 de lei suportă AFM, iar 1.500 de lei vor trebui suportaţi din bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale”, a explicat preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.

 

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a declarat că deși va presupune un efort bugetar consistent, primăria va aplica pentru acest program, urmând ca în septembrie, după lansarea oficială, să fie aprobată o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. „E o chestiune pe care administrația centrală ne-a băgat-o pe gât, cu ghilimele de rigoare, dar la care noi marșăm. Vom identifica în buget resursa financiară astfel încât să coparticipăm și noi la acest proiect și să acoperim suma necesară. Nu știu dacă se vor aduna 1.000 de bucăți, dar noi încercăm să bugetăm sume pentru acest număr de mașini vechi. Vom încerca să facem o evaluare, să vedem care ar fi solicitările din partea cetățenilor, câți vor dori să caseze mașinile vechi în schimbul acestei prime și în funcție de asta să ne facem calculele”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Pentru a primi prima de casare de 3.000 de lei, solicitanții vor trebui să îndeplinească o serie de criterii. Astfel, proprietarul autovehicului trebuie să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local, iar mașina care urmează să fie casată trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la anul fabricației), să fie înregistrată în evidențele fiscale din localitate în care se solicită casarea, să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai puțin și să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani. La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare. La acest program pentru casarea maşinilor uzate nu vor putea participa şi persoanele juridice.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentViteza excesivă, cauza multor tragedii. 17 oameni au murit în accidente rutiere, în Caraș-Severin
Articolul următorUn tunel va scurta drumul spre Muntele Semenic