Nu vă înţelegeţi cu vecinii din bloc? Ar fi bine să o faceţi, pentru că de astăzi intră în vigoare noua lege a asociaţiei de proprietari. Legea vă obligă să participaţi la şedinţele de scară, să vă plătiţi întreţinerea în termen de 30 zile, iar dacă îi provocaţi inundaţie vecinului de jos, riscaţi o amendă de până la 10 mii de lei.

Legea asociațiilor de proprietari 2018. Milioane de români care stau la bloc vor avea noi obligații odată cu intrarea în vigoare, de vineri, a noii legi a asociatilor de proprietari.

Noua reglementare a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare vineri și vine cu noi reguli stricte pentru cei care locuiesc la bloc.

Asociaţiile de proprietari vor putea cere institurea unei ipoteci pe apartamentele celor cu restanţe mari la întreţinere. Practic, nu mai poţi să îţi vinzi casa până nu achiţi sumele restante, potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari.

Sancțiunile din Legea asociațiilor de proprietari 2018 sunt drastice. Proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență vor risca o amendă de maxim 3.000 de lei.

Printre faptele pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz:

Proprietarii de apartamente, obligați prin lege să vina la ședințele de bloc. De asemenea, proprietarii vor trebui să participe la ședințe. Nouă lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator.

Noua reglementare prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor.

Ce penalități la plata întreținerii apar în noua lege a asociațiilor de proprietari

Cotele de contribuție trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea actuală, care prevede 20 de zile. Administratorul va trebui să notifice scris restanțierii, potrivit AvocatNet.ro.

Pentru ce contravenții amenzile sunt între 5.000 și 10.000 lei:

– schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;

– neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

– modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi.

Articolul precedent”Tati” le cere judecătorilor clemență VIDEO
Articolul următorRăchia în festival la Băile Herculane