Recent senatorul Mihai Goțiu a transmis public că a depus o plângere penală Romsilva, printre altele fiind și problema unei tăieri ilegale în Rezervația Cheile Carașului.

Recent Direcția Silvică CS continuă demersurile pentru tăierea în acea rezervație, chiar în UA 77, acea parcelă sesizată de Goțiu ca tăiere ilegală.

Mai mult, Romsilva continuă să stabilească noi exploatări forestiere comerciale chiar în mijlocul parcului național unde natura ar trebui să rămână neatinsă, unde turiști ar trebui să se bucure de frumusețile comunei Carașova, nu de cioate, zgomot de drujbă, ulei de TAF și drumuri în toate direcțiile, exact cum și Mihai Goțiu sesiza în ultima conferință de presă de la Reșița.

Recent, în luna iulie 2018, Romsilva a postat două Acte de punere în valoare (APV) în vederea exploatării forestiere a pădurii din parcelele 46 și 77 de la Ocolul Silvic Reșița. Parcelele sunt situate în Poiana Ponicova și versantul râului Caraș aproape de cantonului silvic Navesul Mare sau Jervani.

Drujbele sunt pregătite să taie o pădure seculară care a fost declarată rezervație integrală în urma studiilor făcute chiar de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București, în 1990. Parcelele silvice au fost stabilite în urma acordului dat de Ocolul Silvic Reșița și Direcția Silvică Caraș Severin așa cum se poate observa și din procesul verbal numai că în ultimii ani aceeași instituție nu mai dorește să respecte nimic consfințit ce constituie un obstacol în calea obținerii banilor.

În anul 2016 au mai fost efectuate două exploatări forestiere în aceeași rezervație naturală în zona văii Comarnic, unde Romsilva a negat statutul de arie protejată deși cu câteva luni înainte Guvernul a emis Ordonanța de urgență nr. 49/2016 pentru modificarea Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate care stabilea limitele în format electronic ale tuturor ariilor protejate din România.

Contractul de prestări servicii pentru proiectul „Realizarea de seturi de date spaţiale în conformitate cu specificaţiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, având în vedere optimizarea facilităţilor de administrare a acestora” care a stat la baza emiterii OUG, a fost plătit de ministerul mediului cu suma de 40.679.022 lei.

În ceea ce privește normele silvice, acestea se pare că nu au fost respectate cu bună știință la momentul întocmirii Amenajamentului Silvic al OS Reșița întrucât categoria funcțională 1.5.c. Păduri constituite în rezervații naturale încadrată în Tipul Funcțional TI de non-intervenție (OM1672/07.11.2000), nu a fost aplicată corespunzător unei mari suprafețe de pădure.

RNP Romsilva dovedește încă odată atât conflictul de interese cât și managementul dezastruos al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului așa cum rezultă din evaluarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate al cărui Președinte a fost schimbat recent din funcție tocmai pentru că a notificat rezilierea contractului de administrare al parcului național, așa cum, din nou, sublinia și senatorul Goțiu.

 

 

Articolul precedentCod portocaliu de inundaţii pentru râuri din 11 judeţe, până vineri
Articolul următorCampanie de informare și colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în Mehadia și Topleţ