Omul de afaceri Traian Pleșa, actualul proprietar al Palatului Korongy din Caransebeș intenționează să vândă clădirea monument istoric.
Intenția este anunțată de Consiliul Local Caransebeș care are pe ordinea de zi a ședinței de vineri un ”proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemptiune la vanzarea imobilului Palatul Korongy, situat in municipiul Caransebes, strada G-ral Traian Doda, nr. 1, Judetul Caras-Severin, cod CS-II-m-B-11061, de catre municipiul Caransebes in calitate de preemtor”.
Pleșa are meritul de a fi cumpărat o ruină și de a fi restaurat exemplar monumentul istoric, fapt pentru care a și primit o scutire de impozit de la Primăria Caransebeș. În prezent, la parterul clădirii funcționează o bancă și câteva spații comerciale, iar la etaj sunt realizate mai multe apartamente rezidențiale. Iniția Traian Pleșa a intenționat să le vândă și pe acestea, cu un preț cumulat de 800.000 de euro dar, mai nou, se pare că își dorește să vândă întreaga clădire.
Palatul Korongy este compus din teren în suprafață de 1151 m.p. și clădire în suprafață de 5115 m.p., în regim de înălțime S+P+E1+E2+M (subsol + parter + etaj1 + etaj 2 + mansardă). La parter sunt spații închiriate către diferite firme, la etajul 1 sunt scoase la vânzare apartamentele 14, 15 și 16, iar la etajul 2 și mansardă – apartamentele de la 20 până la 29, de la 250 până la 550 de euro pe metru pătrat construit. Valoarea suprafeței totale scoase la vânzare este de 796.110 euro.
Palatul Korongy a fost pe rând spital militar în Primul și Al Doilea Război Mondial, apoi sediul Casinei Române, o societate de lectură a românilor caransebeșeni cu o bibliotecă foarte bogată, a fost comandament sovietic între anii 1944- 946, iar mai apoi, atribuit ca spital orășenesc, până la definitivarea unității spitalicești de azi, în anii ’70.
Sursa: Cornelia Vlaicu, Express de Banat