Peste 180 de pompieri, salvatori, salvamontişti, jandarmi, pădurari, voluntari cu echipe canine, radio amatori, voluntari cu autoturisme de teren şi piloţi IGAv, din 7 judeţe ale ţării, au luat parte la primele misiuni în teren ale exerciţiului de stingere a incendiilor de pădure ForFirEx 2019.
Apreciat ca fiind cel mai complex exerciţiu la incendii de pădure organizat până acum în România, scenariul aplicaţiei a fost gândit în condiţii cât mai aproape de cele reale. Acesta presupune operaţiuni complexe de stingere a trei incendii de litieră de pădure şi doborâturi ce s-ar fi propagat pe aproximativ 80 de hectare de teren în zona Dosul Odăii, pe raza comunei Lunca Cernii de Jos, din judeţul Hunedoara dar și în situl Natura 2000, în zona Poiana Mărului.
Misiunile de căutare – salvare au implicat colaborarea echipelor mixte de pompieri, salvamontişti, jandarmi, voluntari ai Asociaţiei CST şi off roaderi pentru găsirea a trei turişti rătăciţi în munţii Poiana Ruscă, pentru identificarea, asistarea medicală şi transportul la punctul medical avansat a cinci oameni intoxicaţi cu fum şi răniţi grav, după ce au fost surprinşi de propagarea incendiului de pădure este prevăzut în doar o mică parte din scenaariu.
Capacitatea de acordare a ajutorului medical a mai fost testată într-o altă simulare ce a presupus producerea unui accident grav generat de prăbuşirea unui copac masiv peste trei bărbaţi, la ieşirea din Lunca Cernii.
Echipele specializate în descarcerare şi prim ajutor au aplicat procedurile specifice asistării unor victime aflate în stare gravă, pentru unul dintre răniţi solicitându-se intervenţia elicopterului IGAv pentru transportul urgent la cel mai apropiat spital.
Peste 400 de pompieri militari iau parte la exerciţiul naţional „ForFirEx 2019”, ce va avea loc până pe 27 septembrie în zonele montane Poiana Mărului şi Lunca Cernii, din judeţele Caraş Severin şi Hunedoara, în cadrul acestuia urmând să fie testate procedurile de intervenţie în cadrul incendiilor de pădure şi salvarea victimelor din medii ostile.
Exerciţiul este coordonat de IGSU, fiind implicate echipaje terestre şi aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Direcţiei Silvice, Salvamont, asociaţiilor specializate (cercetare aerospaţială, 4×4, radioamatori, canine).