Senatorul USR Mihai Goţiu a depus, vineri, o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, în care solicită verificarea modului în care Romsilva administrează Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC).
Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR Cluj în sesizare, Mihai Goţiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, uz de fals sau a altor infracţiuni.
Senatorul clujean precizează că a făcut, în perioada 12-16 iulie, o vizită de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unde a descoperit o situaţie pe care a catalogat-o drept dezastruoasă. De altfel, Mihai Goțiu a susținut chiar și o coferință de presă la Reșița, cu prilejul acestei vizite, despre care poți citi aici.
„Am dat peste o situaţie dezastruoasă: depozite de gunoaie, incluziv saci de ciment şi moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în UNESCO, vetre de foc şi urme de maşini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potenţial de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine, tăieri ilegale în Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului şi indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeaşi rezervaţie. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preţ pe seama distrugerii Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea şi menţinerea în bune condiţii a acestei zone”, spune senatorul Mihai Goţiu.
Documente neoficiale publicate oficial
Acesta a reclamat şi faptul că pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului naţional, care nu a fost aprobat însă.
„Orice persoană de bună credinţă care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înşelată şi să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată şi un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depăşite toate termenele legale şi contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze şi să-l trimită spre aprobare.
De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcţie cu doar patru luni în urmă”, a explicat Mihai Goţiu.
Potrivit acestuia, inducerea aparenţei că PNSCC ar avea plan de management nu doar că acoperă faptul că ANANP şi Guvernul trebuie să constate încheierea contractului de administrare al Romsilva pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale şi contractuale, ci riscă şi să producă consecinţe juridice grave, materiale şi chiar penale, pentru cei care ”cad în capcană şi iau de bun aşa-zisul plan de management de pe site-ul oficial al PNSCC”.
Tăieri care îi par ilegale lui Goțiu
„În timpul vizitei de documentare am ajuns şi într-o zonă cu tăieri din Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului, despre care am primit informaţii că s-ar fi deschis un dosar penal împotriva celor care au tăiat pădurea, dar nu şi împotriva Administraţiei Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, care a permis distrugerea”, a mai adăugat senatorul USR.
De altfel, chiar și la conferința de presă susținută la Reșița a fost adus în discuție și faptul că la Poliție, departamentul ”Delicte Silvicie” lucrează polițiști ai căror soții sau surori sunt angajate ale Romsilva. ”Un conflict de interese evident” sublinia Mihai Goțiu atunci.
Mihai Goţiu a mai trimis sesizări şi către Garda de Mediu şi Garda Forestieră, prin care solicită verificarea modului în care Administraţia PNSCC a pus în exploatare o altă parcelă din Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului (UA 77, Ocolul Silvic Reşiţa) şi anularea actului de punere în valoare. Și despre această situație senatorul a vorbit într-un interviu acordat la Reșița cotitidianului Express de Banat.
Goțiu a făcut o vizită și în urmă cu un an
În urmă cu un an, Mihai Goţiu a efectuat o primă vizită de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului şi în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. La câteva zile de la prezentarea primelor informaţii despre abuzurile şi ilegalităţile constatate, o zonă vizitată de acesta a fost incendiată, potrivit sursei citate.
Ancheta Corpului de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor a confirmat o mare parte din cele reclamate de Mihai Goţiu, iar raportul întocmit de minister a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a arătat senatorul în conferința de presă de la Reșița.
Senatorul USR a documentat, în ultimul an, situaţia şi din alte parcuri naţionale din România, dar şi modul în care sunt administrate parcurile naţionale din Austria, informaţiile obţinute urmând să stea la baza unui pachet legislativ care să ofere o protecţie reală acestor zone cu regim special de protecţie, astfel încât scopul conservării lor să fie îndeplinit, iar comunităţile locale să beneficieze de pe urma acestora.
Pădure UNESCO, transformată în groapă de gunoi!
VIDEO: Pădurea virgină UNESCO de la Izvoarele Nerei, transformată în groapă de gunoi!Ieri (sâmbătă), la intrarea în pădurea virgină de la Izvoarele Nerei, din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, inclusă anul trecut în situl UNESCO ”Păduri de fag ancestrale și virgine din Carpați și alte regiuni ale Europei”, am avut parte de o ”surpriză” mizerabilă, într-un sens cât se poate de propriu: un ”întreprinzător” a transformat-o în groapă de gunoi. A considerat că acesta e locul cel mai potrivit să ”depoziteze” saci cu ciment, pet-uri și alte mizerii! În această săptămână, într-un răspuns oficial primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor, am fost informat că (după un an de la includerea în UNESCO) nu a fost încheiat încă memorandumul prin care să se stabilească atribuțiile instituțiilor publice și măsurile necesare pentru buna gestionare a siturilor și strategia de valorificare a statutului de sit inclus în Patrimoniul mondial natural UNESCO! Până se mișcă guvernanții noștri, ne trezim că UNESCO a inclus în patrimoniul mondial natural niște gropi de gunoi…Asta nu degrevează cu nimic de răspundere Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, asigurată de Romsilva, care, independent de statutul UNESCO, are obligația de a asigura conservarea și protecția pădurilor de aici.Iar aceste imagini sunt doar începutul celor găsite în documentarea de ieri. Voi reveni cu alte informații.
Publicată de Mihai Goţiu pe Sâmbătă, 14 Iulie 2018