Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost marcată, miercuri, la Reşiţa, printr-o acţiune de promovare a producătorilor zonali care îşi obţin produsele din materii prime autohtone şi care a adunat zeci de producători din Caraş-Severin.
„Am invitat, la Reşiţa, o parte din producătorii agricoli mici, consacraţi din judeţul Caraş-Severin, care au produse de înaltă calitate, realizate manual în gospodăriile proprii, pe care le-au expus într-o prezentare cât mai autentică, în aşa fel încât, vizitatorii să poată face deosebirea între un produs ţărănesc, autentic românesc, şi alte produse aflate la ora actuală pe piaţă. Desigur, există loc pentru toată lumea, însă noi, ca specialişti agricoli avem menirea de a informa populaţia cu privire la necesitatea de a cultiva în grădini, în spaţiile pe care le deţine, diferite soiuri autohtone de legume şi de fructe şi de a-şi prelucra, în sistem gospodăresc, tradiţional, pentru a veni pe piaţă cu produse cu gust autentic românesc”, a declarat ing. Liviu Munteanu, din partea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin.
În Caraş-Severin sunt produse autentificate, tradiţionale, dar şi produse neautentificate încă, dar specifice Banatului de Munte. Aceste produse sunt promovate, nu doar pe data de 10 octombrie, ci de fiecare dată, la toate târgurile şi festivalurile, atât cele organizate la nivelul judeţului, cât şi în ţară. Iar SC Piețe Reșița SRL a fost unul dintre principalii promotori ai acestor produse, ori de câte ori s-a apelat la această societate.
Judeţul Caraş-Severin are, fără niciun fel de îndoială, o multitudine de produse de mare valoare, are agricultori de mare valoare şi tradiţii extraordinare în arta culinară, în arta prelucrării produselor.
Reşiţenii care au trecut, miercuri, prin piaţa sezonieră din Lunca Bârzavei, au putut cumpăra, direct de la fermieri, produse naturale sută la sută. Piaţa a fost plină de asemenea produse, începând cu pâinea de casă, diferite legume, conserve, brânzeturi, sucuri, dulceţuri, ţuică şi miere, până la preparatele din carne de porc, precum crame, caltaboş, sângerete, tobă, cârnaţi, produse afumate tradiţional, în casă. Producătorii susţin că toate acestea sunt realizate în mod tradiţional, sunt naturale, fără niciun fel de amelioratori. Au fost producători de la Verendin, Berzovia, Fârliug dar și din Oltenia sau alte zone ale țării.
Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost instituită la data de 10 octombrie, printr-o lege adoptată în 2017.