Două organizații de mediu susțin că peste 60% din suprafața Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în care se află și Cascada Bigăr, desemnată printre cele mai frumoase din lume, este afectată de tăieri, iar pentru acest lucru consideră că de vină sunt Romsilva și Ministerul Mediului.

Organizațiile de mediu Agent Green și EuroNatur au făcut publică o investigație care arată că peste 60% din suprafața Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, aflat în județul Caraș-Severin, ar fi afectată de tăieri. De asemenea, cele două ONG-uri i-au solicitat Ministerului Mediului să ia măsuri pentru a pune capăt degradării pădurilor din parcurile naționale și exploatărilor comerciale.

“Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversității. Pădurile din parc sunt tratate ca niște păduri ordinare de producție. Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale și degradării pădurilor din parcurile naționale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgență. Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase și situri de importanță comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenței și a ignoranței de care au dat dovada angajații Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obținut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului, și unde polițiștii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraș Severin și Oravița”, a arătat Agent Green citat de Mediafax.

Reprezentanții celor două organizații de mediu au susținut că în peste 50% din pădurile parcurilor naționale se practică exploatările comerciale, în condițiile în care legislațiile europene “sancționează drastic” și interzic distrugerea habitatelor.

“Autoritățile din România au ignorat cu bună știință legislația internațională și mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate și într-o stare avansată de degradare. Principalii vinovați pentru distrugerea Parcurilor Naționale sunt Regia Națională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naționale, și Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituții care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică”, a informat Agent Green.

Cele două ONG-uri au mai precizat că zona de protecție strictă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a fost redusă la 39%, la ordinul Romsilva, care și-a dorit “tăieri de masă lemnoasă pe o suprafață cât mai mare din parc”. Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploatați anul trecut din parcul național aflat în județul Caraș-Severin și că sunt amenințate nu doar pădurile seculare, ci și animalele sălbatice, în condițiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puțin o partidă ilegală de vânătoare.

De asemenea, organizațiile de mediu au anunțat că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la aceste probleme identificate.

„Exploatarea agresivă în parcurile naționale din România este una dintre cele mai dramatice crize pe care Europa le traversează la nivel de mediu și din nefericire este o dramă despre care mulți oficiali europeni încă nu au aflat. Comisia Europeană trebuie să sancționeze aceste derapaje. Protejarea acestor păduri seculare și intacte este o prioritate, ținând cont de faptul că Europa s-a confruntat anul acesta cu incendii devastatoare”, a declarat Gabriel Schwaderer, din partea fundației EuroNatur.

Până la ora transmiterii acestei știri, reprezentanții Romsilva nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere, mai arată Mediafax.

Foto: Express de Banat

Articolul precedentPercheziții la o casă funerară din Reșița
Articolul următorMălai, caș, cârnați afumați și răchie de prună vedete la Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti FOTO