Începând cu data de 7 aprilie, o echipă formată din 11 medici, trei asistenți și un ofițer ISU se află în misiune în Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume, ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus.
Maiorul Stroescu Joe, ofițer în cadrul ISU Sibiu, a relatat experiența trăită, precum și detalii care fac referire la activitățile desfășurate de echipa medicală, în sprijinul autorităților italiene.
1. Din câți membri este formată echipa?
Echipa medicală a României trimisă să sprijine răspunsul medical calificat în Italia este formată din 11 medici specializați în anestezie și terapie intensivă (ATI), medicină de urgență și pneumologie și 3 asistenți medicali selecționați din spitalele din Bacău, Cluj – Napoca, Moinești, Oradea, Reșița, Târgu Mureș, Timișoara, dar și o clinică din București. Echipa este completată și de 1 ofițer de legătură din IGSU – ISU Sibiu.
2. Unde ați fost repartizați (regiune sau spital/spitale din Italia)?
Echipa noastră a fost repartizată să sprijine răspunsul medical în Regiunea Lombardia în orașul Lecco, localitate situată la aproximativ 55 de km de Milano, pe malul lacului Como. Încă din prima zi a sosirii noastre în Italia am avut o vizită la spitalul din Lecco unde, alături de reprezentanții Societății Socio – Sanitare Teritoriale care administrează trei spitale din provincia Lecco, s-a stabilit ca, ținând cont de necesitățile și prioritățile medicale, românii să fie repartizați în Spitalele Alessandro Manzoni din Lecco și San Leopoldo Mandic din Merate.
3. Cum decurge o zi de muncă?
În primele trei zile am fost instruiți cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activității în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum și cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii și asistenții au fost planificați să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii și asistenții medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.
Procedurile efectuate de personalul medical din România fac parte din procedurile de top utilizate în medicină: bronhoscopie diagnostică și terapeutică la pacientul critic, managementul avansat al funcțiilor ventilatorii și hemodinamice, tehnici avansate de nursing.
Echipa medicală din România reprezintă prima experiență internațională și pentru personalul Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, românii fiind primii medici și asistenți medicali din exterior care lucrează aici.
Referitor la activitatea de relaționare, ofițerul de legătură este în contact zilnic cu reprezentanții Societății Socio–Sanitare Teritoriale din Lecco pentru asigurarea desfășurării în cele mai bune condiții a misiunii. Sunt discutate zilnic aspectele legate de program, asigurarea zilnică a transportului, servirea mesei, etc. De asemenea, se menține zilnic legătura cu DSU și IGSU pentru informări asupra activităților desfășurate și respectarea mandatului încredințat echipei, dar și cu E.S. George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, asigurând astfel un climat de normalitate în relațiile cu autoritățile italiene.
Periodic, ofițerul de legătură transmite rapoarte de informare către DG-ECHO (Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene) prin ERCC din Brussels, Belgia (Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență), rapoarte ce fac referire la activitățile echipei medicale și relațiile cu autoritățile italiene, toate în contextul în care această misiune se desfășoară prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii.
4. Ați văzut oameni pe stradă? Țin cont de recomandările autorităților?
Am văzut încă de pe vremea când eram acasă imagini din Italia cu străzile pustii… Șocul este la fel de puternic când ajungi aici, traversezi orașul și după câțiva kilometri abia dacă zărești una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populația a înțeles că numai stând acasă și limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puțini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esențiale.
Atunci când ies din case, indiferent de motiv, toată lumea poartă mască, mănuși chirurgicale și semnează o declarație pe proprie răspundere, menționând motivul deplasării.
Persoanele care nu respectă regulile sunt sancționate imediat cu amendă, iar pentru conducătorii auto, se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului.
Ceea ce se poate observa cu ușurință este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înțeles pericolul, au învățat treptat că se poate trăi și cu aceste restricții, că toate măsurile sunt luate pentru binele general și respectă măsurile impuse de autorități.
5. Cum este relaționarea cu autoritățile italiene (medici, personalul spitalului)?
Încă de la primul contact, în data de 7 aprilie, cu directorul departamentului de urgențe al Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, dr. Mario Tavola, ne-am putut da seama de încărcătura emoțională a acestui gest de solidaritate, de recunoștința sinceră exprimată de întregul personal medical italian. Dr. Mario Tavola, care nu a mai plecat din spital de la începutul lunii februarie, ne-a transmis chiar din prima zi cele mai sincere mulțumiri pentru acest gest nobil, dar a avut puterea și să ne încurajeze să învățăm din experiența lor, să ne putem întoarce acasă și să diminuăm efectele acestui virus extrem de agresiv.
După aproape o săptămână petrecută în spitale, putem remarca emoția și compasiunea personalului medical față de pacienți, umanitatea de care dau dovadă la tot pasul, indiferent cât de gravă este starea pacienților depistați pozitiv cu COVID-19, indiferent dacă mai au sau nu șanse să treacă cu bine de infectarea cu acest virus. Am întâlnit la tot pasul fețe zâmbitoare, mulțumind de fiecare dată, la fiecare întâlnire oficială sau neoficială, arătând astfel respectul față de sprijinul acordat.
Mergând mai departe, încrederea între cele două părți s-a consolidat și a crescut în fiecare zi, personalul medical din România primind tot mai multe sarcini de îndeplinit, mai complexe, încredere câștigată prin efortul depus. Acest devotament a fost răsplătit de conducerea medicală a spitalului din Lecco prin încredințarea efectuării tuturor bronhoscopiilor diagnostice și terapeutice către o parte din medicii români specializați în acest sens.
6. Ce mesaj/recomandări aveți pentru români?
Celor de acasă vrem să le transmitem în primul rând un mesaj de speranță, să respecte măsurile și restricțiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acțiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât și asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepționale, să respecte măsurile de distanțare socială, de protecție personală.
Totodată, facem un apel către toți la solidaritate, la faptul că numai împreună putem reuși să trecem cu bine prin această bătălie împotriva virusului și să realizeze că acțiunile fiecăruia dintre noi pot sprijini eforturile celor din prima linie.
Nu uitați că această boală nu face diferențe când alege victimele, diferența în schimb o putem face noi în fiecare zi. Convinși fiind că nu suntem singuri în acest demers, suntem siguri că împreună se poate și numai împreună o să reușim.