Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, după vizita de lucru neanunțată de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, că sunt în lucru planuri pentru relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Acesta a precizat că după 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență, vor fi luate măsuri de relaxare progresivă a restricțiilor pentru fiecare sector.

Întrebat dacă vor putea fi reluate competițiile sportive, în condițiile în care la Sfântu Gheorghe se pregătesc două echipe de Ligă: campioana României la baschet feminin, ACS Sepsi-SIC și clubul de fotbal Sepsi-OSK, Tătaru a declarat că a avut discuții cu ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, care a avut anumite propuneri, însă acestea vor putea fi puse în practică după consultări cu specialiștii epidemiologi.  

„Înepând din această săptămână și săptămâna viitoare, noi pregătim anumite planuri pentru relaxarea pe care și președintele României a anunțat-o. Fiecare sector va avea parte de o relaxare, dar va fi o relaxare progresivă, graduală, în măsura inversă în care au fost introduse, cu o perioadă în care să putem supraveghea această măsură pe care am restricționat-o și acum am ridicat-o. Se discută, chiar vineri am vorbit cu ministrul Tineretului și Sportului care a propus un plan. Rămâne să discutăm și cu tot ce înseamnă factorii epidemiologici, Institutul Național de Sănătate Publică, și apoi să putem pune în practică după ce starea de urgență nu va mai fi, după 15 mai”, a spus Nelu Tătaru.

Acesta a precizat că deocamdată nu se ia în calcul începerea competițiilor sportive, altele fiind măsurile prioritare în acest moment.

„Nu putem relaxa totul odată, nu. Gândiți-vă că această relaxare se va face în funcție de evoluția pandemiei. Nu putem, dacă avem un număr crescut de cazuri și decese, când avem focare să vorbim de o relaxare. Vom vorbi doar pentru anumite zone, pentru tot ce înseamnă categorie de vârstă, dar doar unde vedem că focarele sau transmiterea comunitară nu există, sau este în limite foarte mici. Precauțiile vor exista, acelea referitoare la purtarea măștii, distanțare socială când mergem pe stradă sau în altă parte, dar deocamdată suntem la nivel de planificare. Când vom avea o decizie luată o vom comunica (…) Deocamdată nu ne gândim să înceapă campionatul, sunt alte măsuri care vor fi luate până la începerea campionatului”, a mai spus Nelu Tătaru.

Recent, ministrul Tineretului şi Sportului a declarat că nu exclude reluarea cât mai rapidă a competiţiilor sportive, în limitele posibilităţilor, cu condiția testării pentru Covid-19 a sportivilor înaintea intrării acestora în bazele sportive, urmând ca testele să fie reluate periodic.

Articolul precedentJoe Stroescu, ofițer în cadrul ISU Sibiu, plecat să ajute Italia în vremea pandemiei: „Am văzut încă de pe vremea când eram acasă imagini cu străzile pustii…”
Articolul următorNumărul cazurilor de coronavirus în lume se apropie de 3 milioane. SUA se apropie de 1 milion de cazuri.