Grupul Ecologic de Colaborare Nera, care activează în scopul furnizării către comunitățile locale a unor servicii ecologice privind protecția mediului, implementează în perioada 9 septembrie 2019 – 8 septembrie 2021 proiectul RORS 337 „Rețea de monitorizare România – Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră”.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg – IPA CBC România – Serbia, program dezvoltat pe baza fondurilor Uniunii Europene și care are printre obiective protejarea mediului și dezvoltarea regiunii Dunării.

Proiectul dispune de un buget în valoare de 999.894 Euro, dintre care 849.909,90 Euro reprezintă cofinanțarea venită din fondurile Uniunii Europene, 75.503,61 Euro reprezintă cofinanțarea din partea Guvernului României iar 74.480,49 Euro reprezintă implicarea financiară a partenerilor din proiect. Alături de Grupul Ecologic de Colaborare NERA este implicat și Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (Institutului pentru Minerit și Metalurgie Bor), precum și Universitatea de Vest Timișoara că și partener principal.

Obiectivul principal al proiectului RORS 337 îl constituie studiul privind impactul asupra calității apelor suprafață și subterane din proximitatea celor două zone miniere, afectate atât de minerit, cât și de depozitele de deșeuri miniere rezultate în urmă acestei activități, având în vedere faptul că prin poluarea apei este afectată calitatea vieții locuitorilor din zonă dar și mediul natural.

La finele lunii septembrie 2019 au avut loc, la Moldova Nouă, întruniri ale partenerilor de proiect pentru a constitui comitetul proiectului, ocazie cu care prof. dr. Vasile Ostafe, în calitate de manager general, a venit cu clarificări în ceea ce privește modul în care se va desfășura relația de parteneriat în implementarea proiectului.

Implicarea GEC Nera se va concretiza prin acțiuni de voluntariat în scopul monitorizării zonelor de exploatare a minereului de cupru din Moldova Nouă și Bor, cu mijloace specifice ale societății civile, urmând diseminarea rezultatelor obținute la nivelul grupurilor țintă și al populației din zonă.

În perioada următoare comitetul de coordonare al proiectului urmează să ofere mai multe detalii cu privire la desfășurarea acestui proiect, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Timișoara.

 

 

 

 

Articolul precedentRaftul american a ajuns și în Caraș-Severin
Articolul următorLuca Mălăiescu: ”Oțelu Roșu a avut și proiecte dar s-a dezvoltat și cu bani de la bugetul local”