Înalta Curte ia o decizie în premieră. Le dă dreptul tuturor celor care nu s-au vaccinat și s-au simțit lezați sau îngrădiți de măsurile restrictive luate în pandemie să se întoarcă împotriva statului și să ceară despăgubiri în instanță.Totul după ce Instanța Supremă a menținut o sentină a unui magistrat de la Curtea de Apel care a anulat certificatul verde și l-a suspendat pentru cei care au făcut reclamație. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a spart gheață în materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Arafat împotriva românilor care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.

Dacă până acum ICCJ s-a remarcat prin respingerea definitivă sau trimiterea la rejudecare a sentințelor prin care diverse curți de apel din România au anulat – total sau parțial – hotărârile de Guvern privind instituirea sau prelungirea stării de alertă, de dată această instanța supremă a menținut definitiv o sentința prin care a fost anulat așa-numitul „certificat verde” (cunoscut și că „pașaportul de vaccinare”), prin care Executivul a încălcat drepturile și libertățile cetățenilor nevaccinati – în primul rând, libertatea de mișcare.

Concret, miercuri, 16 noiembrie 2022, judecătorii supremi Horațiu Pătrașcu, Mariana Constantinescu și Beatrice Mariș au menținut definitiv sentința prin care judecătorul Amer Jabre de la Curtea de Apel București a anulat pasajele referitoare la certificatul verde din HG nr. 1183/2021. Este vorba despre hotărârea de Guvern care a prelungit starea de alertă din noiembrie până în decembrie 2021.

SiteulLumea Justiției a prezentat anul trecut atât acțiunea reclamanților – avocata Corina Ciuchi și fotograful Dan Puiu –, cât și spectaculoasă motivare prin care magistratul CAB Amer Jabre nu doar că a anulat certificatul verde, dar l-a și suspendat pentru reclamanți, invocând direct Declarația Universală a Drepturilor Omului. E adevărat: suspendarea a fost dispusă doar în ceea ce-i privește pe reclamanți, dar ea a constituit o premieră, în condițiile în care, până în acel moment, instanțele se loveau de art. 5 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care interzice suspendarea actelor administrative emise în contextul unor epidemii.

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorMetoda Burlanul lovește din nou. Atenție la escroci, o femeie de 72 de ani din Reșița a fost terorizată de așa zișii meșteri