Decizia privind declararea epidemiei de gripă în România este aşteptată joi. Ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila spune că este foarte probabil ca bilanţul acestei zile să indice a treia săptămână de creştere consecutivă.

„Așteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic.

Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat în legătură cu lipsa unor medicamente din farmacii, ministrul Sănătății a răspuns că de o lună de zile se constată o creștere mare a consumului de antitermice și antiinflamatoare. „Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie”, a mai spus Alexandru Rafila

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorRomânia, pe primele locuri în UE în topul cheltuielilor pentru locuință. Oamenii dau cei mai mulți bani pe facturi, utilități și alimente