Judecătorul Cristi Dănileţ a ținut ore de educație juridică la Colegiul Național ”Mircea Eliade” din Reșița.

Este o inițiativă a Asociației ”Vedem Just” care implementează proiectul Eduiuris prin care încearcă se dezvolte comunități care să se implice voluntar în predarea unor astfel de ore în școli.
„E bine să ştiţi ce drepturi şi îndatoriri aveţi şi, mai ales, cum sunteţi protejaţi de organele statului atunci când aveţi o problemă majoră. În ultimii cinci ani, în România a crescut numărul de dosare cu minori, atât ca autori, cât şi ca victime ale unei infracţiuni. De asemenea, a crescut fantastic numărul de normative care sunt obligatorii în România, fapt pentru care, alături de mai mulţi judecători şi procurori ne-am gândit să iniţiem un proiect de educaţie juridică pe care îl desfăşurăm în şcolile din România, în baza unui protocol semnat între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţiei. Noţiuni elementare despre drepturi şi obligaţii, despre stat şi individ, despre lege şi justiţie. Totodată, elevii pot veni să viziteze instanţele din România”, a fost mesajul transmis elevilor de către judecătorul Cristi Dănileţ, în cadrul unei inedite lecţii interactive de educaţie juridică.

Scopul iniţiatorilor este de a ajunge în toate unităţile şcolare din ţară, iar în câţiva ani, să existe o materie intitulată „educaţie juridică” pentru liceeni, predată de profesori. Discuţiile cu elevii, de la Reşiţa, au arătat că există un interes al tinerilor pentru acest domeniu, ce tinde să capete o importanţă majoră într-o lume din ce în ce mai complicată. Cei atraşi de ideea unei asemenea discipline opţionale trebuie să ştie că există deja un suport de curs gratuit şi diferite alte materiale educative în acest domeniu.

„În anul şcolar 2018-2019, avem patru licee din România, Iaşi, Braşov, Baia Mare şi Aiud, unde profesori care predau anumite materii, de regulă socio-umane, au acceptat să predea şi educaţia juridică, aceasta fiind opţională”, a precizat Dănileţ.

După ce a lucrat douăzeci de ani ca judecător specializat în cazurile de delincvenţă juvenilă şi peste cinci ani ca instructor de educaţie juridică în zeci de şcoli şi licee din ţară, Cristi Dănileţ s-a alăturat campaniei care susţine introducerea în programa şcolară a disciplinei opţionale „Educaţie juridică pentru elevi”. Magistratul clujean şi-a dedicat o bună parte a timpului său liber promovării acestei campanii, inclusiv prin întâlniri faţă în faţă cu tinerii cărora li se adresează noua disciplină.

Articolul precedentLa Primăria Reșița se taie salariile, de la primar la femeia de serviciu
Articolul următorDespăgubiri pentru șoferii care și-au stricat mașinile prin gropile din Reșița